Російська маніпуляція чи наша правда: хто переможе у битві за українське зерно?

Уже кілька місяців одеський регіон як той, що залишився під контролем України із Чорноморськими портами, не сходить з перших шпальт світових ЗМІ. Усе через заблоковане українське зерно та прогнозований голод у кількох десятках країн. ЄС та інші партнери намагаються деблокувати українські порти та зрештою допомогти експортувати зерно. Натомість офіційна позиція Москви, м’яко кажучи, дещо інша. Пропагандисти на російських телеканалах маніпулятивно стверджують, що  зерно можна вивозити і тепер, а «весь Захід налаштований проти РФ». Як росіяни намагаються створити альтернативну реальність та самі у ній плутаються – розбирався Інформер.

Хто краде зерно?

«Журналіст: Що з вкраденого в Україні, окрім зерна, Росії вдалося продати?

Сергій Лавров: У вас увесь час голова болить про те, де б щось поцупити, і думаєте, що всі так чинять?»

Скрін з YouTube «Суспільне новини»

Це діалог журналіста «Суспільного» та міністра МЗС РФ Сергія Лаврова на пресконференції в Туреччині. Останній з насмішкою продовжив розповідати, що «РФ денацифікує південь та схід України, а зерно і тепер можна вивозити». 

Почнемо з початку. Російські пропагандисти не один рік повторювали, що крани Європи нібито вивозять з України настільки багато зерна, що на українців «чекає голод». Цю тезу легко спростувати, звернувшись до цифр. Наприклад, за минулий рік Україна на внутрішньому ринку продала майже 42 мільйони тонн зерна. Це лише 40% з того, що нам вдалося виростити. Відповідно щорічно Україна експортує близько 50 тонн зерна у різні країни cвіту. 

Проте що ж буде цього року? Українська зернова асоціація прогнозує, що за 2022 рік фермерам вдастся виростити близько 66,5 тонн зернових та олійних (тобто на внутрішній ринок вистачить).

Фото: УЗА

«Врожай пшениці в Україні цього року можемо очікувати на рівні 19,2 млн т, що звичайно суттєво нижче від рекорду минулого року (33 млн т), проте цей показник втричі більше, аніж Україна споживає пшениці на рік», – йдеться у звіті асоціації.

Нині з Одеського регіону більшість зерна експортують переважно через три Дунайські порти (єдині, що функціонують в Україні з початку повномасштабного вторгнення): Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ. 

Зовсім нещодавно спікер Одеської ОВА  Сергій Братчук заявляв, що росіяни можуть спробувати атакувати Одещину через Дунай. За його словами, такі спроби ворожих ДРГ вже були.

«Для нас усе закінчилося добре, бо наші військові відреагували. Більше таких спроб не було, але ризики залишаються», – розповів Сергій Братчук.

Головною метою, ймовірно, може стати зрив роботи українських портів, які ще функціонують.

Далі ще цікавіше. Звинувачуючи увесь світ у крадіжці українського зерна, РФ краде його сама. Про це заявляли на тимчасово окупованій частині Запорізької області. І не абихто, а Євген Баліцький, якого окупанти призначили «головою військово-громадянської адміністрації». У програмі російського пропагандиста Соловйова Баліцький доповів, що з території окупованого Мелітополя продовжують вивозити близько 11 тонн зерна в бік Криму. 

Фото: LIGA.net

За повідомленням Reuters, РФ продала українського зерна на 40 млн доларів. Це близько 100 тисяч тонн пшениці.

Найбільші українські елеватори розташовані якраз в тих регіонах, де проходять чи проходили бойові дії. Наприклад, у Сумській області, на всьому півдні та частково на сході України. 

Як намагаються маніпулювати росіяни?

Офіційні представники влади РФ разом з російськими ЗМІ намагаються створити «свій альтернативний світ». Наприклад, постійний представник РФ в ООН Васілій Небензя безпідставно вважає, що «українське зерно не йде на потреби нужденних країн, а осідає в європейських зерносховищах». Цю думку далі транслюють російські пропагандисти не як припущення, а як цілковитий факт. 

Президент Європейської ради Шарль Мішель наводить факти, що спростовують російський обман: «Кремль використовує постачання продовольства як невидимі ракети проти країн, що розвиваються. Мільйони тонн зерна чекають у контейнерах та судах, бо у Чорному морі російські кораблі. Це російські атаки руйнують інфраструктуру України, російські танки, бомби та міни не дають Україні сіяти та збирати врожай. Кремль атакує також зерносховища та викрадає зерно з України, звинувачуючи інших». 

Неправду російських пропагандистів про вільний експорт українського зерна заперечують навіть слова Владіміра Путіна, який очікувано ставить ультиматуми: українське зерно замість скасування санкцій. Про це він говорив у телефонних розмовах з представниками Італії, Франції та Німеччини, йдеться на офіційному сайті Путіна. Цю вимогу росіян міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оцінив як «шантаж» світу. 

Як від цього страждають українці?

Водночас в Україні вже йдуть жнива, проте зберігати зерно ніде. Усі елеватори заповнені торічним врожаєм.

«Маленькі господарства, які не мають своїх складських приміщень, будуть вимушені тримати його просто неба, його можна зберігати місяць, два, три, ну до зими. А потім воно врешті-решт згниє. Ну і якщо немає реалізації, отже, немає і фінансів. Люди не зможуть купити ані дизельного пального, ані розрахуватись за оренду», – цитує фермера з Одещини В’ячеслава Неврмержицького Суспільне.Одеса.

Фото: Суспільне.Одеса

Український уряд намагається розв’язати проблему і пропонує використання мобільних сховищ.

«Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, ураховуючи міжнародний досвід. Це дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн тонн», – повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі.

Як саме це має працювати поки що невідомо. 

Чи є хороші перспективи для України?

Нещодавно російські ЗМІ повідомляли, що нібито РФ та Туреччина домовилися про безпечний вивіз українського зерна з портів Одеси. Згодом стало відомо, що певну методологію дійсно почали розробляти, проте остаточної домовленості ані між РФ та Туреччиною, ані між РФ та Україною, ані між РФ та ООН немає. 

Аби вивезти зерно з портів, які перебувають під контролем України, необхідно розмінувати Чорне море. Натомість офіційний Київ вважає, що цим можуть скористатися російські військові, аби захопити Одещину та увесь південь України.

«Ми ламаємо риторику Росії, що це ми не хочемо вивозити і провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібний коридор безпеки», – каже Президент України Володимир Зеленський.

І хоч представники РФ запевняють, що не будуть нападати з моря, міністр МЗС України неодноразово заявляв, що вимога розмінувати море – пряма загроза для України. Водночас Туреччина вважає, що існує план, який можна втілити в життя.

«Йдеться про механізм, який може бути створений між ООН, Росією, Україною та Туреччиною і передбачає огляд кораблів. Проте для цього насамперед потрібне схвалення Росії та України», – повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. 

За даними Texty.org, Росія вивозить з окупованих портів вкрадене українське зерно через так звані “сірі вантажі “. Йдеться про судна, що виходять з порту, але не мають (чи не вказують) пункт призначення. Джерела Texty.org стверджують, що ці вантажі є вкраденим українським зерном.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Єврокомісія разом із Україною запустила програму «Шляхи солідарності», яка має допомогти вивезти на ринок близько 20 мільйонів тонн зерна. Нагадаємо, що Україна забезпечує 42% соняшникової олії, що продається на світовому ринку, 16% кукурудзи та 9% пшениці.

Текст та візуалізація: Дмитро Тельпіс