СБУ викрила агентурну мережу ФСБ, яка працювала і в Одеській області

СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, до якої входили колишні та нинішні працівники українських спецслужб. Виявилося, що один з учасників, співробітник СБУ, розвідував геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

У різних регіонах країни затримали п’ятьох учасників цієї агентурної групи. Серед них – колишні працівники Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

Фігуранти підтримували зв’язок з одним і тим же куратором – працівником ФСБ, який зараз перебуває у тимчасово окупованому Криму. Метою цієї агентурної мережі було надання розвідданих про ЗСУ та стратегічно важливі енергетичні об’єкти України.

Фото: Служба безпеки України

За матеріалами слідства, колишній працівник зовнішньої розвідки був завербований ФСБ ще до початку повномасштабного вторгнення під час його служби. З того часу він збирав інформацію про розташування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – про канали постачання іноземної зброї в Україну.

Також російський агент передавав ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи безпеки Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій.

Повідомляється, що для максимального забезпечення конспірації він не передавав інформацію телефоном і через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту російської спецслужби.

Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в Головному управлінні розвідки, надавав російській стороні особисті дані українських захисників.

“За даними слідства, ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від РФ”, — йдеться у повідомленні.

Нині слідчі Служби безпеки вже повідомили п’ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм вже обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

Розслідування триває.

Джерело