«Стукайте,  і вам відчинять»:  ЄС готовий підтримати місцеві громади

Кажуть, що можливості приходять до усіх, але багато хто навіть не знає, що зустрічався з ними. В  цифрову епоху, навіть не виходячи з дому, можна відшукати в  мережі безліч сайтів та платформ, які пропонують участь у численних програмах та конкурсах,  дають можливість отримати фінансування на різноманітні проекти. Але для недосвідчених користувачів ці перспективи схожі на міражі в пустелі. «Тут бухгалтера грамотного не знайдеш, що вже казати про проектного менеджера, – бідкаються  вони. – І як ту заявку правильно оформити?»

Місце зустрічі

Цими днями в одеській бібліотеці імені Багрицького відбулася  презентація європейських програм для фінансування місцевих громад.  В залі зібралися керівники та заступники ряду ОТГ (Біляївська, Лиманська, Красносільска, Візирська, вилківська, Тузлівська, Шабівська, а  також  Великий Дальник та Теплодар). Зустріч відбулася за сприяння  Одеського регіонального відділення Асоціації міст України.

Спікер – кандидат економічних наук Тетяна Котенко, бізнес-тренер з проектного управління , експерт з оцінки культурних проектів, грант-менеджменту та написання грантових заявок, а також керівник  Національного контактного пункту «Горизонт 2020» за напрямком “Малі та середні підприємства (“SME Instrument”)Пункт офіційно зареєстрований від Міністерства освіти і науки  України в  місті Кропивницькому на базі Центральноукраїнського національного технічного університету.«Планами роботи на 2019 рік передбачено проведення  тренінгів, семінарів, інформаційних днів   по програмі « Горизонт 2020» для можливості залучення під інноваційні проекти фінансування з боку Європейського Союзу, – розповідає Тетяна Миколаївна. – Крім того що займаюся проектною діяльністю, співпрацюю з   об’єднаними територіальними громадами. Побувала із заходами в Києві, Дніпрі, Тернополі, Івано-Франківську, в червні плануємо зустріч у Черкасах.  В Одесі ми вже проводили подібну зустріч в лютому, у цій самій бібліотеці. Але там була інша цільова аудиторія: бізнесмени та представники культурних закладів, тому й дещо інший інформаційний блок. Сьогодні у нас була своєрідна освітня зустріч з представниками ОТГ. Вже  у вересні ми плануємо провести більш конкретне навчання з написання грантових заявок. Звичайно, якщо буде  запит і потреба, то можна буде й раніше провести зустрічі, навіть в індивідуальному порядку».

Як  далі поділилася наша співрозмовниця, гранти, з якими вона працювала, могли складати від 50 тисяч  до 2,5  мільйонів євро.   На сьогоднішній день  донорські організації досить прихильно ставляться до таких напрямків як  екологічна безпека, енергозбереження, розвиток громадянського суспільства, збереження культурної спадщини.

Слухачі семінару

Як правило, керівництво  ОТГ зосереджується  в першу чергу на практичних питаннях: дороги, освітлення, енергозбереження.  Та практично в кожному населеному пункті є певні громадські організації. Симбіоз  ГО та місцевого самоврядування може бути вкрай корисним,адже частина грантів розрахована саме на громадські структури, неприбуткові, із спрощеною звітністю. З іншого боку , ГО потребують виконавців  для своїх проектів. І якщо вони знаходяться на території тіє ж ОТГ, то це означатиме і зарплатню, і податки.

Якими ж були враження у  учасників зустрічі?

Надія Гончаренко, заступник голови Біляївської  ОТ Г

«В першу чергу звертала увагу на ті проекти, з якими  раніше не мала справи. «Креативна Європа» досі якось не потрапляла в поле зору.  А у нас є що розповісти, адже ми в рекреаційній зоні і маємо власні «фішечки». Наприклад Музей води (музей станції «Дністер»,яка подає воду на Одесу). От якби його модернізувати!

Сьогодні тема води як ресурсу дуже актуальна. Десь цінують кожну краплю, а у нас води багато, користуємося неекономно. Тих же школярів можна було б возити на екскурсії. Якби діти могли побачити, який шлях  долає  вода від річки до крану у квартирі,  який вплив має на навколишнє середовище, то ставилися б зовсім по-іншому. Будемо думати, адже  певний досвід співпраці  з донорськими організаціями у нас є. Наприклад, у 2007-му за підтримки  USAID в нас було збудовано регіональний туристичний візит-центр».

 

Оксана Удовиченко, член виконавчого комітету Тузлівської  ОТ Г

«Доповідь із складання проектів і програм  була дуже цікава. Але ж треба фахівця, щоб міг розібратися, чим бізнес-план відрізняється від заявки.

Для нашої громади  цікаві  такі  напрямки  як екотуризм та енергозбереження. Енергозберігаючі заходи  можна було б почати з дитячого садка чи школи. Дитсадок у нас гарний: два корпуси, до 60 малюків. Ремонт зробили, обладнання непогане. Топимо вугіллям. А от якби встановити сонячні батареї … чи тут , чи у школі. Сонця у нас вистачає. Була б серйозна економія.

Що ж , поки думаємо, як скористатися отриманою інформацією. Добре, що є до кого звернутися за порадою».

 

 

Крім численних фондів потенційним «грантоїдам» радять звертати увагу ще й на українські посольства у європейських країнах. На їхніх сторінках (україномовних, до речі) досить часто спливає корисна інформація.  Що ж стосується європейських фундацій, то тут не обійтися без перекладу англійською. Причому бажано, щоб фахівець мав досвід перекладу саме технічних термінів, інакше суть заявки може постраждати.

Усі учасники зустрічі отримали на руки електронну версію презентації з переліком корисних сайтів та інших джерел інформації. До речі, директорка бібліотеки Багрицького Ірина  Гіндіна сама познайомилася із спікером Тетяною Котенко як слухачка одного з семінарів.

«Коштів завжди не вистачає,  тому цікавилася можливими грантами. Так сталося, що на тій зустрічі було багато наших читачів, всі підходили, віталися. І Тетяна Миколаївна поцікавилася, хто я така , що мене всі знають. Почали спілкуватися, навіть не пам`ятаю, хто перший запропонував співпрацю. І ось – знову зустріч. Це ж абсолютно безкоштовно для слухачів, тому приїжджають з усіх куточків області. Добре, що наша бібліотека стала таким корисним  громадським простором».

Звичайно, потрібно звертати увагу на численні нюанси. Траплялося, наприклад, що хтось починав оформляти заявку, не прочитавши попередньо умови. І потім, в розпалі процесу, виявлялося, що необхідно вказати  організації-партнери з якими співпрацювали раніше, а та заявка була лише першою спробою. Або хтось починав занадто захоплено фантазувати  про свої досягнення і контакти (цього краще не робити, бо інформація все одно перевіряється).  Так, перші спроби написання заявок можуть виявитися невдалими. Але лише так, постійно навчаючись та вдосконалюючись, можна розраховувати на успіх.

Наталя Шевчук

Корисні контакти для тих , то цікавиться темою: 

http://ncp-sme.kr.ua/?fbclid=IwAR3DC0BIUBHsslbqQ3MKs2uVqW_J8Z-MQlghfcVd_wkzeDWvKHaIKWn2IkE

E-mail: [email protected]