У Одеській області запровадили карантин через шкідливого жука

У декількох районах Одеської області знайшли жука, який паразитує на кукурудзі. Через шкідника там ввели карантин. 

Про це повідомляє Держпродспожслужба.

Мова йде про села Гетьманівка та Вільшанка Савранської селищної ради Подільського району Одеської області. Там карантин через західного кукурудзяного жука запровадили на 45 га.

Також шкідника виявили Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області, на загальній площі 82 га. Шкідливий організм удалось виявити за допомогою феромонних пасток.

Личинки західного кукурудзяного жука живляться корінням кукурудзи. Це призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння та ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливими до різних захворювань, шляхом того, що жуки та личинки є переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних.

Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю. Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна.