В Одесі планують і надалі позбавлятися імперських та радянських символів

Під час засідання історико-топонімічної комісії в Одеській міськраді розглянули запропоновані жителями нові назви вулиць та створили окрему експертну групу. Як пише “Суспільне”, про це повідомив член комісії Олександр Бабіч.

Він також зазначив, що у місті планують прибрати два пам’ятники, пов’язані з радянським минулим, проте рішення стосовно цього ще не прийняли.

За його словами, в Одесі з Театральної площі приберуть пам’ятники Героям Радянського Союзу та Соцпраці. Рішення, щодо пам’ятника Катерині II, Олександру Суворову та Олександрівській колоні будуть прийматися під час наступного засідання, коли всі ознайомляться з законами та роз’ясненням від Мінкульту.

“Поїде це все з часом в музей, або ж вигадаємо як ще позбавитися від цих імперських символів”, — написав Олександр Бабіч.

На засідання винесли 144 назви вулиць та чотирьох об’єктів, які можна перейменувати. Член комісії Олександр Бабіч вважає, що змінити, наприклад, проспект Гагаріна на вулицю 28 ОМБР імені Лицарів Зимового Походу буде незручно для її жителів.

“Мені важливіше передбачити, як нас буде проклинати той житель вулиці, який кожен раз на почті чи в паспортному столі буде писати цю назву”, — зазначив член комісії.

Розглянули також пропозицію надати деяким вулицям Одеси імена дітей, що загинули від ударів російських ракет, але їх відхилили, каже Олександр Бабіч:

“Скільки ще загине дітей, хто знає? Хто пояснить потім мамі, чому цим так, а моєму ні?”

На комісії також створили робочу експертну групу, що складається з істориків-краєзнавців, філологів та юристів. Вони розглянуть список вулиць та об’єктів міста, назви яких потрібно перейменувати.