В Одесі проводять безплатні медичні дослідження

В Одесі чоловіків забезпечують доступним онкоскринінгом новоутворень передміхурової залози.

Листопад — місяць, коли в медичній галузі приділяють особливу увагу питанням чоловічого здоров’я та профілактики раку передміхурової залози.

В Одесі продовжує працювати Міська цільова програма «Здоров’я», за якою чоловіків забезпечують доступним онкоскринінгом новоутворень передміхурової залози. За кошти міського бюджету проводиться закупівля діагностичних матеріалів для визначення рівня простатспецифічного антигену (ПСА) в сироватці крові. Це дослідження дозволяє виявити онкозахворювання передміхурової залози на ранній стадії, ще до появи клінічних симптомів — а отже, своєчасно розпочати лікування.

Направлення не безкоштовний аналіз крові для визначення ПСА пацієнти з доброякісними захворюваннями передміхурової залози можуть отримати у сімейного лікаря або уролога. Дослідження проводиться на базі великих клінічних лабораторій Одеси — у міських лікарнях №1, №5, №10, а також у консультативно-діагностичних центрах №6 та №20.

За час реалізації програми «Здоров’я» проведено 40629 безкоштовних обстежень на ПСА, у разі підвищення цього показника пацієнтів направляють на біопсію передміхурової залози. За цей час в урологічних стаціонарах Одеси виконано 2212 поліфокальних біопсій, з яких рак простати виявлено у 68-72% випадків, передпухлинні зміни — у 4-7,5% пацієнтів, інші випадки складали запальні та доброякісні захворювання.

Ці результати демонструють високу ефективність скринінгового визначення вмісту ПСА у ранньому виявленні рака простати, що дозволяє рекомендувати хворим дієві сучасні методи лікування, що забезпечують ліквідацію онкопроцесу та позитивний прогноз захворювання.

***
Рак передміхурової залози часто не спричиняє жодних симптомів на ранніх стадіях, тому чоловіки після 40 років  обов’язково мають проходити обстеження передміхурової залози та сечового міхура 1 раз на рік.

Симптоми раку простати: часте сечовипускання, слабкий або уривчастий потік сечі, біль під час сечовипускання, кров у сечі, дискомфорт та біль при сидінні, еректильна дисфункція.
Інші доброякісні стани передміхурової залози можуть спричиняти аналогічні симптоми, саме тому за появи будь-якої із зазначених ознак треба звернутися до лікаря.

Фактори ризику раку передміхурової залози:
1. Вік — 60% випадків раку передміхурової залози діагностують у чоловіків віком понад 65 років.
2. Спадковість — якщо у сім’ї родичі хворіли на рак простати до 60 років.
3. Зайва вага та ожиріння.
4. Харчування — вживання великої кількості оброблених продуктів, червоного м’яса та насичених тваринних жирів. Для профілактики раціон повинен містити велику кількість овочів, фруктів та бобових.
5. Відсутність фізичних вправ та малорухливий спосіб життя. Для профілактики приділяйте фізичній активності щонайменше 150 хвилин на тиждень.
6. Дуже високе споживання кальцію. Не приймайте препарати кальцію без призначення лікаря.