Одещина увійшла в перелік трьох пілотних регіонів, де створили центри підготовки кухарів освітніх закладів.
Рецепти для приготування страв використовуватимуть від українського кулінара Євгена Клопотенка.
Головний акцент, кажуть організатори, підвищення якості обслуговування завдяки сучасним технологіям. У ролі інструкторів хабу — шеф-кухарі Національної асоціації громадського харчування. Їхня задача — продемонструвати, як зі стандартного набору продуктів приготувати корисну їжу якісно і швидко. Серед слухачів 20 працівників їдалень навчальних закладів. Вони мають опанувати нове обладнання, аби потім передати знання своїм колегам.
Свого роду екзаменом для кухарів, кажуть організатори, після завершення підготовки стане приготування 10 страв із застосуванням традиційного обладнання, а потім високотехнологічного.
“Саме нові підходи дають безпечну якісну і доступну їжу для кожної дитини і ми за це щиро вболіваємо, особливо зараз в час війни, коли багато дітей втратили можливість харчуватися вдома. Вони отримують цю їжу повноцінно тільки в школах, тому ця їжа має бути повноцінною, поживною і смачною”, – розповіла менеджерка проєктів ГО “Національна асоціація громадського харчування Оксана Ватаманюк.
В Одеському регіоні кулінарний хаб реалізують на базі центру професійно-технічної освіти. У запуску допомагали партнери зі Швейцарії, розповідають організатори. На закупівлю всієї необхідної техніки витратили понад два мільйони гривень з обласного бюджету.
“У регіоні це перший, якому було надано таке обкладення і в наших співробітників є змога навчатися. В Україні це три заклади й ми пишаємось цим”, – розповів директор Одеського центру професійно-технічної освіти Сергій Сущенко.