В Одеських онлайн-медіа до спеціалізованих коментарів залучають 33% експерток та 67% експертів

Фото: reuters.com

Одеські онлайн-медіа фактично у два рази частіше залучають до експертних коментарів чоловіків, ніж жінок. Особливо гендерний розрив між експертками та експертами у журналістських матеріалах прослідковується в політичних та економічних новинах.

Такі дані були отримані у межах вибіркового аналізу п’яти відомих одеських новинних веб-сайтів, який з 10 по 14 лютого 2020 року провів Інститут масової інформації. Загалом були проаналізовані 250 новин стрічки сайтів («Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Одесская жизнь»).


Найкраще гендерного балансу в експертних коментарях дотримується сайт «Одеса.Онлайн». В ході моніторингу встановлено, що 45% з усіх проаналізованих коментарів були надані експертками та 55% експертами. На сайті «Думська» жінки експертно коментували події в 36% новин. У сайтів «УСІ» та «Одесская жизнь» цей показник відповідно склав 32% та 31%. Найрідше до експерток зверталися кореспонденти сайту «048» (14% від усіх новин зі спеціалізованими коментарями).

Дослідження показало, що головний дисбаланс спостерігається в тематиці експертизи. Так, середній показник присутності експерток у регіональних медіа в політичних новинах складає лише 14%. При цьому в економічних новинах коментарів жінок в ході контент-аналізу взагалі не було виявлено. 

Політичні новини, в основному, стосувалися реформи децентралізації та регіональної політики. Як це було, наприклад, в новині сайту «УСІ» «Громади під Одесою: навколо мегаполісу ніяк не визначиться кордон ОТГ», де є експертна думка заступниці міського голови міста Южне. Ця тенденція має своє пояснення, оскільки в місцевих радах та новостворених громадах кількість жінок в управлінні набагато більша, аніж на рівні великих міст та й держави загалом.
Дискусійні тези щодо відсутності експерток для новин в економічній сфері в Одесі нівелюються лише тим фактом, що на кількох економічних кафедрах ОНУ ім. І. І. Мечникова працюють понад 30 спеціалісток!

Стереотипізація гендерних ролей в нашому суспільстві чітко прослідковується й в роботі одеських медіа. В новинах з культурної тематики кількість коментарів експерток становить вже 81% від загальної кількості експертів та експерток в новинах за цим напрямком. Наприклад, в новині сайту «048» «В Одесі зібралися кавовари з усієї країни» подію експертно коментує місцева бариста, а в новині сайту «УСІ» «Реконструкція Преображенського парку: тут обіцяють амфітеатр і меморіальний комплекс як в Берліні» є коментар директора департаменту культури та туризму Одеської міськради

В соціальній сфері (освіта, медицина тощо) гендерний баланс частково вирівнюється та становить 39% коментарів від жінок та 61% коментарів від чоловіків. За цим напрямком було багато новин щодо карантину в Одеських школах та загрози епідемії коронавірусу. Коментарі експерток були в новинах сайтів «Одеса.Онлайн» («Навчальний процес має відновитися 17 лютого») та «Одесская жизнь» (В Україні на наявність коронавірусу перевіряють п’ять чоловік).

На жаль, відсутні коментарі експерток в новинах про кримінал, нещасні події та, несподівано, екології.   

В ході моніторингу встановлена цікава тенденція щодо героїв та героїнь новин – в економічних новинах кількість героїнь становить 25% (від загальної кількості героїв і героїнь в новинах), нагадаємо, що коментарів експерток за цією тематикою в новинах за цей тиждень не було. Також героїні були лише в 7% політичних новин та в 19% новин, які стосувалися криміналу, нещасних подій та ДТП (від сумарної кількості героїв та героїнь). При цьому, з усієї кількості героїнь в новинах, 50% припали на кримінальну тематику, ще по 13% – на теми культури і спорту.

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.