В Одеській області викрили зловмисників, які продавали неіснуючі дрони і авто для ЗСУ

В Одеській області співробітники кіберполіції викрили схему, в якій двоє зловмисників шахрайським способом виводили гроші громадян, обіцяючи їм купівлю квадрокоптерів та автомобілів для потреб Збройних сил України.

За даними слідства, ці особи розміщували оголошення на популярному українському онлайн-майданчику з торгівлі.

“Один із підозрюваних підшукував банківські картки дронів і продавав їх своєму спільнику за криптовалюту в еквіваленті 200 доларів. Останній надавав потерпілим реквізити придбаних карток для внесення передплати за неіснуючий товар або транспортування автомобілів”, – ідеться у повідомленні.

З метою уникнення їхнього викриття, незаконно одержані кошти виводили на криптовалютні гаманці, контроль над якими належав фігурантам, і лише потім переказувалися на їхні банківські рахунки.

Поліція провела сім обшуків у місцях проживання та реєстрації зловмисників. Під час обшуків вилучили компʼютерну техніку, смартфони, банківські та сім-картки, а також приблизно 40 тисяч гривень. Представлено клопотання про арешт вилучених коштів.

Фото: Національна поліція України

Двох учасників схеми затримали та повідомили про підозру у шахрайстві (ч. 3 ст. 190) та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 209) Кримінального кодексу України.

За одного з підозрюваних обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 19 млн гривень. Клопотання про поміщення під варту іншого співучасника направлено на розгляд суду.

Фото: Національна поліція України

Підозрюваним загрожує до п’яти років позбавлення волі. Повний перелік потерпілих та загальна сума завданих збитків залишається під подальшим розслідуванням.

Джерело