В Одеській області завершують збиральну кампанію

На сьогодні в області обмолотили площу 318 тис. га із середньою врожайністю 23,8 ц/га.

«На початку збиральної компанії всі хвилювалися, але коли вже ми наситили наш регіон і паливом, і коли аграрні підприємства отримали бронювання по працівниках, всі, скажімо так, заспокоїлися. Ми майже вже завершуємо збиральну кампанію в Ізмаїльському, Болградському і Білгород-Дністровському районах. Йде активна фаза в Одеському районі. Рекордну врожайність минулого року ми не зможемо повторити. Якщо ми зробимо відсотків 60 від минулорічних показників, то для нас це буде дуже добре», — Алла Стоянова, голова департаменту аграрної політики Одеської ОВА.

У повідомленні йдеться, що зазвичай Одещина кожного місяця експортувала близько 5-6 млн тонн зерна. Наразі ці показники значно зменшилися. Зі слів Алли Стоянової, у червні області вдалося збути 2,1 млн тонн збіжжя, у травні цей показник був на рівні 1,7 млн.

Збут врожаю наразі є одним з найболючіших питань всюди по Україні. Місцевий аграрій В’ячеслав Невмержицький повідомив, що на гектар посіву фермер витрачає від $560 до $600, а наразі запропоновані ціни за зерно не покривають витрати.

«Зараз мені в Рені пропонують $500, туди мені також його треба завезти, мені залишиться $400, а ще $200, хто мені їх пробачить? Банк мені їх не простить, тому я вважаю покласти собі $200 в мінус — це не варіант. На даний час, реалізація, я вважаю, не логічна. Краще я буду зберігати його, я сподіваюсь, що до нового року запрацюють порти і ми будемо помаленьку реалізовувати», — зазначив В’ячеслав.

Джерело.