Всюдисущі повістки та «добровільний» вихід зі Зміїного: головні вигадки росіян про південь України

Вдалі операції українських військових та дипломатів росіяни намагаються інформаційно «глушити» за допомогою фейків. Чимало вигадок пропагандисти створюють як для західної преси, так і для свого внутрішнього споживача. За останній місяць російська пропаганда сфокусувала свою увагу на дискредитації міжнародної підтримки України та на «поясненні» своїх програшів на лінії фронту. Ключові наративи та фейки росіян про південь України – у щомісячному огляді Інформера.


Мобілізація: «Повістки звідусіль»

«Якщо є можливість жити не за пропискою – чудово. Змініть номер мобільного, навчіть рідних говорити, що під час пошуку Вас тут такий не живе», – ось так в проросійському телеграм-каналі Одеси навчають українців переховуватися від отримання повістки до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військомматів).

Скріншот пубікації одного з проросійський Телеграм-каналів Одеси

З одного боку, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач раніше пояснював, що вручення повісток на пляжах, ринках, в чергах не суперечить ні закону, ні логіці загальної мобілізації. З іншого боку, російська пропаганда та ІПСО (інформаційно-психологічні спеціальні операції) намагається дестабілізувати українське суспільство, нав’язуючи думки, що за всіма буквально стежать військові комісари. Для цього, наприклад, масово публікують повідомлення, де саме нібито роздають повістки. При чому називають їх досить іронічно – «квитками в один кінець», «квитком на концерт Кобзона», «листоношами смерті».

От тільки «повісточниками» канал називає будь-яких військових, яких підписники бачать на вулиці. Жодних доказів такої масової роздачі повісток на вулицях міста немає. 

Водночас росіяни розповсюджували фейк про надсилання повісток через урядовий додаток «Дія». Однак це спростував міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. «Такого ніколи не буде», – запевнив він. 

До того ж росіяни розповсюджували відео, на якому «українець тікає від мобілізації, бо не хоче воювати за режим Зеленського» (хлопець біжить від поліцейських в житловому масиві). 

От тільки це черговий фейк росіян. Насправді ж, як повідомляє Reuters, відео було зняте в російському Сочі ще у 2020 році. 


Зміїний: «Добра воля та виконані задачі» 

Одна з найуспішніших попередніх операцій українських військових – звільнення острова Зміїний від окупантів. Частину російських військових та ворожу техніку розбили на острові, частину – в морі. От тільки російське Міноборони та  пропагандисти вирішили повідомити, що Росія нібито добровільно вивела свої війська з острова, бо ті нібито виконали всі задачі та назвали це «жестом доброї волі». 

У відповідь українське Оперативне командування «Південь» опублікувало відео операції, на якому підтверджують велику кількість ударів по Зміїному та відсутність там російських військових. За різними оцінками, вартість втраченої російськими техніки на Зміїному оцінюється в 915 мільйонів доларів.

Однак на цьому історія не завершилася. Після встановлення на острові українського прапора, російське Міноборони заявило, що «частину військовослужбовців при спробі встановити прапор було вбито, решті вдалося втекти». Український Генштаб спростував це та повідомив, що група українських бійців, що виконували завдання, повернулася у повному складі. Щоправда, речник ОК «Південь» Владислав Назаров повідомляв, що росіяни дійсно випустили 2 ракети по Зміїному, проте зробили це вже після того, як українські військові залишили острів. Було пошкоджено причал. Наразі острів повністю звільнено від російських окупантів. 


Історичні маніпуляції: «Одеса та Російська імперія» 

Можливий демонтаж Пам’ятника засновникам міста на Катерининській площі в Одесі – одна з найбільш обговорюваних тем місцевого інфопростору. Кілька петицій  щодо цього на сайті президента України набрали необхідні 25 тисяч голосів. Українці жартома пропонують замінити пам’ятник Катерині ІІ пам’ятником американському порноактору Білі Херінгтону (до того ж відповідна петиція теж набрала необхідну кількість голосів). 

Фото: Суспільне Новини

Головний аргумент противників демонтажу пам’ятника – «заснування Катериною ІІ Одеси». Одночасно з цим в місцевих проросійських телеграм-каналах почали підкреслювати «імперське минуле» Одеси. Наприклад, публікують фото часів Російської імперії, актуалізуючи тезу «Одеса – російське місто». 

Українські історики ж зовсім не погоджуються, що Одесу заснувала Катерина ІІ. Насправді імператриця перейменувала вже існуюче місто Хаджибей. 

«Це те ж саме, якщо нас завоює росія, приходять війська, займають, наприклад, Южне, перейменовують його на Шайгу і починають крутити історію з того дня, як завоювали. І все що було до – історія заводу, порту, створення і розбудови міста – просто зникає», – пояснює історик Олександр Бабіч. 


Херсонщина: «Вибух селітри та відмова платити пенсії»

Днями українські військові вдарили по складу боєприпасів росіян в окупованій Новій Каховці на Херсонщині. Соцмережами одразу розлетілися кадри досить потужного вибуху. Як повідомляли місцеві, детонація тривала кілька годин.

https://twitter.com/Gerashchenko7/status/1546620604849311744?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1546620604849311744%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fukrainian%2Ffeatures-62132781

Факт підтвердив і голова Херсонської обладміністрації Сергій Хлань. 

«У Новій Каховці мінус російський склад з боєприпасами. Привозили, привозили, складали, складали і от мають собі феєрверк на ніч. У людей вилітають вікна, але вони все одно радіють, бо це ж означає, що ЗСУ близько», – написав Хлань. 

Однак росіни відчайдушно намагалися приховати факт. Спочатку вперто брехали, що українські військові потрапили в місцеву ГЕС, а згодом і зовсім заявили, що HIMARS вдарили по складу з селітрою. 

Згодом компанія Planet Labs опублікувала супутниковий знімок, на якому видно величезну вирву після удару по російським складам. 

Фото: Planet Labs

На початку липня на тимчасово окупованій Херсонщині почали шириться повідомлення, нібито Україна відмовилася виплачувати пенсії. Однак це одразу спростував перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. «Орки розганяють дезінформацію, що Україна відмовилася від пенсійного забезпечення Херсонщини. Це фейк! Усі пенсії нараховуватимуться», – написав він. 

Фото: Супільне Новини

Соболевський також повідомив, що поки не вирішена проблема з виплатами  пенсіонерам, що не мають банківської картки. Річ у тім, що окупанти змусили зупинити роботу Херсонської філії «Укрпошти», її відновлення можливе тільки за української влади. Однак, як стверджують у міській раді Херсона, пенсії не скасовуються, а накопичуються на рахунках в «Ощадбанку». Кошти можна буде зняти в будь-якому відділенні банку. 

Окрім цього окупанти стверджували, що в Херсоні 12 іноземних (маючи на увазі турецьких) суден не можуть вийти з порту через українські міни. Однак в інституті Чорноморських стратегічних досліджень повідомляють, що на 24 лютого в порті перебували 9 суден, що здійснювали роботу, ще 5 стояли на ремонті. 

Фото: Ukrainian shipping magazine

Свідомо маніпулюючи, росіяни звинувачують в блокаді іноземних суден саме українців. Проте більшість міжнародних організацій повідомляють, що усі судна, що залишилися заблокованими в українських портах, не можуть відійти звідти через російську агресію. Наприклад, Міжнародна морська організація виступила з резолюцією та засудила військові дії Росії. Міноборони Великої Британії  стверджують, що мінування Чорного моря «майже вочевидь пов’язана з активністю російського флоту в цьому районі й демонструє, як вторгнення Росії в Україну зачіпає нейтральні та цивільні інтереси». 


Миколаївщина: «Постановні сюжети»

Російське Міноборони звинувачувало українські спецслужби у зніманні постановних сюжетів в Миколаєві. Йдеться про руйнування будинків та загибель цивільних внаслідок російських обстрілів. Там навіть «уточнили», що в зніманні нібито беруть участь 40 акторів, яким «заплатили по 25 доларів». Схоже російські військові діяли, коли намагалися приховати злочини в Бучі. 

Нагадаємо, чи не щодня Росія здійснює масовані удари по Миколаєву. Внаслідок попереднього було зруйновано будівлі двох університетів, дві лікарні, сім багатоповерхівок та школа. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляв про 19 ракет та снаряди «Торнадо-С». В медіа опубліковані численні фото та відео з місць влучання, які підтверджують руйнування та загибель людей.