Вартість технічної солі для посипання доріг на Одещині зросла в 10 разів

Вартість технічної солі для посипання доріг на Одещині зросла в 10 разів

Дороги посипають імпортною сіллю

Цього року однозначно надскладна зима в усіх сферах. Наразі спостерігається дефіцит засобів для обробки доріг. Одеська область вимушена закупати технічну сіль в десять разів дорожче ніж до війни. 

Про це розповів в. о. керівника Служби автомобільних доріг в Одеській області Андрій Донченко.

Ця зима складна в плані забезпечення проїзду автодорогами. Проблеми на дорогах можуть виникати через нестачу протиожеледних реагентів (технічної солі) та суттєве здорожчання цін на них. Основним постачальником якого було  державне підприємство “Артемсіль”, розташоване в місті Соледар, неподалік Бахмута на Донеччині. Зупинили виробництво ще у квітні. Компенсувати потребу у реагентах цієї зими, здатний лише імпорт

“Щодо вартості солі, яка сформувалася на ринках України та, зокрема, Одеської області, можна констатувати факт, виходячи з комерційних пропозицій, орієнтовно збільшилася у 10 разів у порівнянні з довійськовим періодом”, — зазначив Андрій Донченко.

Повідомляється, що українські підрядники, які забезпечують експлуатаційне утримання автодоріг, влітку провели перемовини з виробниками реагентів з Туреччини, Румунії, Єгипту. 

Наразі для зимового утримання доріг в Одеській області підготовлено:

  • 256 одиниць техніки підрядних організацій;
  • 2 493 тонн технічної солі;
  • 5 963 тонн фрикційних матеріалів.

Допомогти цієї зими має аналітично-моніторинговий центр. Диспетчер центру завдяки відеокамерам та метеодатчикам спостерігає за поточною ситуацією на дорогах.