Відродження «Куяльнику»: врятувати лиман та допомогти людям

Ми багато знаємо про всесвітньо відомі курорти, зони відпочинку чи знамениті пам’ятки архітектури. Людям завжди здається, що в сусіда трава зеленіша, що десь за тридев’ять земель можна отримати все краще, що тільки є на світі, а вдома нема на що розраховувати. У світі дійсно є окремі території, аналогів яким ніде не знайти. Але дуже часто ми не звертаємо уваги на ті багатства, які лежать в нас фактично під ногами. Для Одещини одним з таких природних надбань є Куяльницький лиман, води якого насичені цілющими мінералами. Ці речовини здатні покращувати стан здоров’я людей з багатьма хронічними захворюваннями. Але через низку проблем курорт, створений на базі лиману, перебуває у занепаді.

Унікальна солона ропа та грязі Куяльника за складом нагадують знамените Мертве море в Ізраїлі. Деякі експерти стверджують, що наш лиман, який знаходиться в 10 кілометрах від Одеси, навіть багатший за своїм складом. Раніше в тих місцях діяв один з найстаріших грязьових курортів, куди приїжджали лікуватися навіть з-за кордону. Ще якихось тридцять років тому оздоровитися в Куяльнику міг далеко не кожен, такий був наплив бажаючих. Зараз про такі часи доводиться тільки мріяти, адже навіть в Одесі не всі знають, що санаторій працює. Старі приміщення лікувальні знаходяться в жалюгідному стані і здалеку можуть навіть зійти за занедбані будівлі.

Як свідчать медичні висновки, куяльницькі муло-сульфатні грязі унікальні за своїми оздоровлюючими властивостями. Солона ропа містить все найкраще і найкорисніше, що є в таблиці Менделєєва. Сеанси грязьових ванн в лимані позитивно впливають на серцево-судинну систему, опорно-руховий апарат, нервову систему, зміцнюють імунітет і навіть виліковують від безпліддя. Це далеко не повний перелік патологій, від яких лікувалися (і виліковувалися!) пацієнти Куяльника в минулі роки. А сьогодні це значне надбання забувається й люди не мають можливості оздоровитися там, де сама природа створила для цього всі умови.

«Ми лікуємо хворих майже всіх вікових груп, починаючи з дітей чотирьохрічного віку та закінчуючи пенсіонерами 70-75 років. Особливо добре впливають цілющі ресурси лиману на суглоби та хребет, лікування грязями покращує стан пацієнтів після важких травм, запальних процесів. Дуже багато людей, які потребують цього лікування, не отримують його, бо сімейні лікарі не завжди говорять про те, що є такий курорт «Куяльник». Раніше пацієнтів було набагато більше, тільки дітей ми лікували десь 500-600 за сезон. Зараз на жаль, ця цифра є набагато меншою,» – розповідає головний лікар санаторію Валентина Нікітушкіна

В останні роки на лимані спостерігаються процеси обміління, хаотична забудова узбережжя ще сильніше погіршує ситуацію. Багато проблем створює браконьєрський промисел. На Куяльнику в нелегальних кар’єрах видобувається пісок й корисні інші корисні копалини, які в темний час доби вивозяться в невідомому напрямку. Лікувальні грязі продаються виробникам засобів доглядової косметики, яка видається за продукцію з мінералів Мертвого моря. Негативно подібні речі позначаються й на екосистемі водойми. Через незаконний промисел руйнується середовище проживання рідкісних видів птахів, які гніздяться на лимані.

У грудні минулого року територіям Куяльницького лиману було присвоєно статус курорту державного значення. Відповідне рішення було прийнято у Верховній Раді України, де за нього віддали голоси понад 200 народних депутатів. Тепер екологи і туроператори сподіваються, що новий статус допоможе зберегти цілющі властивості водойми і захистити від обміління річку Великий Куяльник, яка підживлює сам лиман. Також курорту тепер буде легше протистояти незаконним забудовникам. Це створить сприятливі умови для інвесторів, які через масштабні будівельні роботи навколо не ризикують вкладати кошти в санаторій. І ось тільки коли будуть умови – можна очікувати напливу відпочиваючих.

«Це рішення дає законні підстави для охорони та розвитку територій Куяльницького лиману, як державного курорту. В минулому році свою дію закінчила програма з відновлення водних ресурсів Куяльницього лиману, тому маємо надію, що в цьому році обласна рада запровадить новий проект. Адже головні проблеми, які вона мала вирішити, залишились, хоча програма діяла шість років. Її прийняли тільки тому, скажемо відверто, що Куяльник знаходився на території Одеської області, але правового статусу ніякого в нього не було. Ніхто не міг чітко сказати, що це за водойма, чия вона і хто за неї несе відповідальність,» – зауважує  ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

Куяльник може похвалитися джерелом мінеральної води, яка лікує шлунково-кишковий тракт. Прийом такої лікувальної ванни абсолютно безкоштовний. Всі, хто хоче, може скористатися оздоровчим комплексом, що включає в себе такі послуги як гідропатія, фізіотерапія, механотерапія, гідромасаж й багато інших процедури. У Куяльницького лиману в останні роки було багато проблем, але він все одно продовжує бути унікальним природним ресурсом, який не має аналогів в Україні (а можливо і в світі). Експерти побоюються того, що без прийняття кардинальних заходів з боку держави лиман пересохне, що може обернутися серйозною екологічною катастрофою.

У минулому році на березневій сесії Одеської обласної ради було прийнято рішення направити додаткове фінансування на збереження лиманів. Найбільш проблемними з них вважаються два – власне Куяльницький і Тилігульський. На їхнє відновлення обласна влада виділила 38 мільйонів гривень. За останні п’ять років на дослідження стану Куяльника з обласного бюджету було виділено майже 8 мільйонів гривень. Восьма частина цих коштів відразу ж пішла на погашення боргів з тих робіт, які були проведені раніше.

Паралельно зі збереженням лиману впроваджуються в життя програми, спрямовані на відродження санаторію. В лікувальних корпусах проводяться ремонтні роботи, запроваджуються пільгові путівки для травмованих спортсменів, людей з хронічними хворобами та безплідних пар. Адже найкраща реклама для лікувального закладу – це люди, які змогли вирішити свої проблеми. У санаторію «Куяльник» багата історія, в якій були і злети, і падіння. Але весь позитив, який був, лишився в минулому й тепер треба дбати про сьогодення. Принаймні зараз є висока ймовірність того, що найближчими роками санаторій поверне собі колишню популярність та допоможе багатьом людям.

Марія Шевчук