Як знайти додаткові можливості для бюджетів громад?

Днями в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України (АМУ) відбувся онлайн-практикум на тему «Як спланувати та забезпечити збільшення ресурсів громади на місцевий економічний розвиток».

Участь у заході взяли представники з 27 громад Одеської області. Головне питання для органів місцевого самоврядування – з яких джерел можна якісно наповнювати місцеві скарбниці, щоб ефективно розвивати свої території.Про це повідомили в Одеському РВ АМУ, – передає Сила громад.

Модераторкою заходу стала Лариса Оленковська, яка розповіла про напрямки фінансування з держбюджету, ресурси, на які можуть звернути увагу громади; джерела додаткового фінансування місцевого економічного розвитку та додаткові можливості для бюджетів громад, переваги участі у розвиткових проектах.

Крім того, пані Лариса наголосила на двох законопроектах, на прийнятті яких наполягає Асоціація міст України. Один з них – 5066, який передбачає збільшення частки зарахування податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) до місцевих бюджетів з 60 до 65%.

Як відомо, у місцевих бюджетах залишаються 100% податку за землю і 60% – ПДФО. Саме його лобісти інтересів органів місцевого врядування просять збільшити, адже 75% ОТГ в Україні є дотаційними.

“Здається, 5% це небагато, але для територіальних громад України е складатиме 11 мільярдів гривень. Це сума, яка допоможе громадам швидше і оперативніше рагувати на виклики, перед якими вони стоять”, – відзначила пані Лариса.

На розгляд депутатів Верховної Ради винесені два законопроекти: щоб додати громадам більше коштів, один пропонує зменшити держбюджет на 5%, інший – обласні бюджети. Асоціація міст наполягає на тому, щоб все ж таки, зменшити надходження до державного бюджету на 5% і розподілити податок наступним чином: 65% – громадам, 15% – обласному і 20% – державному бюджету.

“Бо як збалансувати? Зараз держава вже зменшила дотацію на утримання медичних закладів. Тому Асоціація наполягає на тому, щоб ці 5% були додані громадам“, – прокоментувала експертка.

Тож Асоціація міст просить громади-членів АМУ на місцях звертатися до своїх народних обранців, щоб вони підтримали законопроект 5066, який є важливим у подальшому розвитку громад.Ще один надзвичайно важливий момент для бюджетів ОТГ – зарахування податку за місцем здійснення підприємницької діяльності.

“Куди ж платиться ПДФО? Не минало й року, щоб громади не питали про те, що податок має сплачуватися за місцем діяльності того чи іншого відокремленого підрозділу. Бо на жаль, ви знаєте, законодавці з метою оптимізації фінансових потоків, спрямування їх туди, куди вони вважають за потрібне, створили Офіс великих платників податків, в результаті чого в громади від Обленерго, від інших установ не приходить ні копійки. І це дуже погано, їх надходження скорочуються. Тому дуже важливий законопроект 5364. який визначає поняття “відокремлений підрозділ” і покладає контроль на службу ДФС щодо сплати цього податку саме до місцевого бюджету”, – повідомила пані Лариса.

До учасників практикуму, який відбувся в рамках Проекту ПУЛЬС, долучилися не лише члени Одеського РВ АМУ, а й представники новостворених громад, серед яких – Савранська, Старомаяківська, Тузлівська, Миколаївська, Окнянська, Степанівська, Цебриківська та інші територіальні громади Одещини.