Які перспективи в одеського Палацу спорту?

Депутат Верховної Ради від президентської партії “Слуга Народу” Олексій Леонов заявив, що Володимир Зеленський планує в рамках своєї нової, поки не анонсованої програми “Льодова арена” зробити 4 відповідні спортивні комплекси у Києві, Одесі, Харкові та Львові. Одним із “кандидатів” на участь у проєкті висунули Одеський палац спорту, який довгий період часу не можуть реставрувати. 

Тому Новини.LIVE Odesa розібралося, чи варто очікувати в Одесі покращену льодову арену. 

Палац спорту, що й донині залишається найбільшою критою видовищно-спортивною спорудою Одеси, ввели в експлуатацію ще за радянських часів – 5 грудня 1975 року. Тоді комплекс міг запропонувати відвідувачам як тренування у різноманітних залах, так і спокійний відпочинок біля великого фонтану. “Пристойний” вигляд палац зберігав аж до 1990-х років, але через відсутність масштабних ремонтних робіт його стан продовжував псуватися під впливом часу. 

Перші пропозиції зробити масштабну реконструкцію будівлі висунула Одеська облрада ще у 2011 році. За 150 мільйонів гривень залізобетонну основу палацу спорту мали змінити на більш “відкриту” – з панорамними вікнами, а кількість поверхів могла збільшитись до 5-6. Фактично, будинок мали знести і відбудувати до 2013-го, проте через рік проєкт кардинально змінився.

Замість скляних куполів було запропоноване розширення. Палац мав містити 2 великі зали – на 6 та 1,5 тисячі глядачів. Також у проєкт за 50 мільйонів доларів входили: тренажерні зали, роздягальні, сад, галереї і навіть 5-поверховий паркінг. В цілому, виглядало багатообіцяюче, але далі гарних фото справа не рушила. 

Наступним, хто обіцяв побудувати новий палац спорту став ексгубернатор та колишній Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. Стосовно цієї ініціативи чиновник виявився скупим на деталі, проте на зображеннях видно 2 великі зали та паркінг. 

Практично кожна така “реконструкція”, яку обіцяла місцева влада, зрівняла б з землею нинішній палац спорту. Логічних пояснень цьому не було, тому наш корреспондент поцікавився у співголови Асоціації архітекторів Одеси Миколи Чепелєва, чи дійсно у цьому була необхідність. 

Зносити нічого не потрібно. Сама будівля функціональна, проте її “нутрощі” застаріли і не відповідають сучасним вимогам. Якщо мова йде саме про реконструкцію, то це повинен бути капітальний ремонт і переобладнання інженерної комплектації“, – зазначив фахівець. 

Чого очікувати від “Льодової арени” Зеленського? 

Місце розташування палацу спорту, а саме проспект Шевченка, 31 – це досить ласий шматочок для забудовників. Тому серед одеситів постійно ходили чутки стосовно того, що певні “сили” роблять все для того, щоб від спортивного комплексу здихатися і побудувати на його місці торговельний центр або приватний паркінг. 

Ніхто не був зацікавлений у відновленні спортивного комплексу. Підготовку проєктної документації постійно затягували, адже всім просто хотілося вкрасти собі цю територію. Більш того, багато років одеситам розповідали про те, що палац спорту незручно розташований і там недостатньо місця для парковки, але це все казочки“, – заявив депутат від “Слуги Народу” Олексій Леонов.

Ініціатор ідеї внесення Одеського палацу спорту у президентську програму, запевняє, що конструкція будівлі досить надійна, тому під час реалізації проєкту вона не має постраждати.

Офіційно варіант з Одеським палацом спорту президент почав розглядати з п’ятниці, 2 липня. З інформацією про це до губернатора Сергія Гриневецького надійшов офіційний лист від Міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта“, – резюмував нардеп Леонов.

Зазначимо, що наразі палац знаходиться у поганому стані. На місці розкішного фонтану стихійне звалище, панорамні вікна розбиті, статуї покриті тріщинами та цвіллю, а чисельні плакати на фасаді будівлі вицвіли та згнили.

Надалі доля спортивного комплексу знаходиться у руках Зеленського. Якщо ж кандидатуру комплексу затвердять, то проєкт майбутньої реконструкції будуть розробляти в Офісі Президента, а право власності на територію залишиться за державою.