У Чорному морі може перебувати близько 400 мін — ВМС ЗСУ

В акваторії Чорного моря може перебувати близько 400 мін, що вимагає масштабної програми з розмінування. Про це повідомив речник ВМС ЗС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук в етері телеканалу FREEДОМ, передав кореспондент “Інформеру”.

За його словами, нинішні оцінки вказують на наявність чотирьох сотень мін. У зв’язку з цим планується проведення повномасштабної операції з розмінування.

Підготовка до неї триває вже давно, зокрема через навчання серії Sea Breeze, що торік проводилися в Чорному морі в Румунії і були присвячені саме протимінній діяльності. Цього року планується черговий етап навчань з тієї ж тематики.

Плетенчук зазначив, що початкова фаза операції з розмінування, яка включає очищення основних шляхів підходу, якірних стоянок і фарватерів, триватиме кілька місяців. Водночас повне розмінування Чорного моря може зайняти кілька років, і ця робота, ймовірно, триватиме ще для наступних поколінь.

“Сама операція з розмінування Чорного моря займе кілька років. І, на жаль, ще нашим онукам, напевно, залишиться робота. Якщо ми досі зустрічаємося з мінами з Другої світової війни, відповідно, роботи, на жаль, це на роки”, — сказав Плетенчук.