Російська атака не порушила роботу “морського коридору”

Чорноморські порти України продовжують працювати стабільно, попри російські атаки на портову інфраструктуру. На підходах до українських портів зараз перебувають 85 суден, заявив заступник міністра розвитку громад та територій Тимур Ткаченко.

За словами Ткаченка, ворожі обстріли не вплинули на функціонування “Українського морського коридору”, порти працюють у звичайному режимі, хоча ризик подальших атак залишається. Крім того, зафіксовано зростання обсягів експорту у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За перші 10 днів жовтня через морський коридор було експортовано 2,1 млн тонн продукції, з яких 1,5 млн тонн становили зернові. Для порівняння, у жовтні 2023 року загальний обсяг експорту склав 1,9 млн тонн, з яких 1,4 млн тонн були зерновими, повідомив Ткаченко.

Він також зазначив, що Росія продовжує намагатися зірвати роботу коридору, оскільки ці атаки спрямовані на позбавлення України можливості експорту, що негативно впливає на економіку. Наслідки відчуваються і в країнах, які отримують українське зерно, тому ситуація залишається напруженою.

Для захисту портової інфраструктури використовуються інженерні споруди, включаючи бонові загородження, габіони та залізобетонні блоки. Також залучені засоби протиповітряної оборони для мінімізації загроз від можливих атак дронів і ракет.

Ткаченко підкреслив, що подальше посилення оборонних заходів є критично важливим, і Україна продовжує отримувати підтримку від міжнародних партнерів для зміцнення протиповітряної оборони.

Джерело