Низка діячів в Одесі звернулися до ЮНЕСКО, аби відтермінувати демонтаж пам’ятників

Група діячів культури в Одесі звернулася до ЮНЕСКО з проханням відтермінувати процес знесення пам’ятників і перейменування вулиць у місті до завершення війни. У своєму зверненні до генеральної директорки ЮНЕСКО Одрі Азулай митці висловлюють занепокоєння тим, що рішення щодо демонтажу пам’ятників та зміни назв вулиць було ухвалене без проведення публічних консультацій.

Автори звернення наголошують на ризиках, які несе поспішна деколонізація для історичної спадщини Одеси. На їхню думку, Одеса має унікальний космополітичний дух, який сформувався під час російської імперської адміністрації, і будь-яке рішення про демонтаж або перейменування повинно прийматися обдумано, щоб не зруйнувати цей культурний шар.

Звернення вже підписали 118 діячів, серед яких головний диригент Одеського філармонійного оркестру Гобарт Ерл, голова наукового відділу Одеського художнього музею Кирило Ліпатов, донька Ісака Бабеля Лідія та онук письменника Андрій Маляєв-Бабель, журналіст Леонід Штекель, художник Михайло Рева.

Митці підкреслюють, що рішення про перейменування вулиць, ухвалене цього літа Одеською обласною військовою адміністрацією, стосувалося не лише осіб, які підтримували радянську владу або імперські режими, але й тих, хто виступав проти них або загинув від їхніх репресій. Наприклад, Олександр Пушкін був засланий до Одеси за антицарську діяльність, Костянтин Паустовський критикував радянську революцію, а Ісак Бабель був жертвою сталінських чисток.

Також військова адміністрація ухвалила рішення демонтувати 19 пам’ятників, зокрема, пам’ятник Пушкіну, а деякі інші пам’ятки позбавити охоронного статусу. Серед них – статуя князя Воронцова, який, за словами авторів звернення, відіграв ключову роль у перетворенні Одеси на багатонаціональний порт.

Діячі культури наголошують, що ці пам’ятники є символами космополітичних цінностей і їх видалення суперечить логіці захисту Одеси як об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Джерело