Витрати на купівлю продовольчих товарів та оплату харчування поза домом становили 55,3% у структурі сукупних витрат домогосподарств Одеської області у 2019 році. Як повідомили у пресслужбі Головного управління статистики в Одеській області в Україні в цілому ці витрати складають 51,7%.
Найбільшу частину сукупних витрат на харчування домогосподарства витрачали на придбання м’яса і м’ясопродуктів – 24,6%, хліба і хлібопродуктів – 13,3%, молока, сиру та яєць – 13,4%, овочів, включаючи картоплю – 14,1%.
У порівнянні з попереднім роком зросло споживання риби і рибопродуктів – на 6,3%, у той же час зменшилося споживання молока – на 15%, фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 12,5%, овочів та баштанних – на 10,2%, яєць – на 10%, хліба та хлібопродуктів – на 9,2%, картоплі – на 8,1%, м’яса і м’ясопродуктів – на 8%, цукру – на 4%. Споживання олії та інших рослинних жирів залишилось на рівні попереднього року.
Енергетична цінність і вміст поживних речовин у спожитих у домогосподарствах Одеської області продуктах харчування у середньому за добу у розрахунку на одну особу становила 2 тисячі 690 ккал, вміст поживних речовин (білки, жири, вуглеводи) становить 83 г, 114 г та 337 г відповідно.
Нагадаємо також, що індекс споживчих цін по Одеській області за квітень поточного року до цін грудня 2019 року склав 100,5%. Як стверджували тоді в обласній адміністрації, це означає, що наразі показник інфляції в регіону дорівнював 0,5% та був одним із найнижчих у країні після Вінницької області. Загальний рівень інфляції в України становив 1,5%.
Джерело – Ізбірком.