Як можна захистити судноплавство біля Одеси — капітан ВМС

Після виходу Росії з зернової угоди та погроз атакувати судна, які прямують до українських портів, постає питання — як захистити судноплавство біля Одеси та області. Андрій Риженко, капітан 1 рангу запасу ВМС України, стратегічний експерт компанії «Соната», озвучив чотири пункти щодо цього.

За його словами, сили ВМС мають продовжувати заходи з виявлення та знешкодження морських мін: як біля чорноморських, так і дунайських портів. 

«Ця загроза дуже актуальна. Зараз щось підказує, що росіяни можуть цю загрозу активізувати. Вона може бути навіть основною для мореплавства»,  — зазначив капітан. 

Надалі ракетні комплекси мають постійно чергувати, аби тримати росіян у напрузі та не давати їм заходити в цей район.

По-третє, він вважає, що треба підсилити Протиповітряну оборону, якщо нададуть відповідні системи. Тоді військові зможуть прикрити з суходолу судноплавство. 

«Була розмова про те, що Сполучені Штати нам передають чотири системи NASAMS. Вони у принципі можуть прикрити (територію, – ред.) практично в межах територіального моря», —  підкреслив Риженко.

Останнім є розвиток надводного флоту, оскільки наявний не може проєктувати силу ракетного удару по тих районах, де противник знаходиться. Йдеться про окупований Крим та поблизу Новоросійська, де розташовані стартові позиції російських підводних човнів і надводних кораблів. 

«Для цього потрібні ракетні невеликі катери, які могли б приховано, швидко і маневрено займати свої позиції десь на віддалені, може 40-100 морських миль від узбережжя або далі, і наносити удари по супротивнику», — наголосив стратегічний експерт.

Одним з варіантом для України зараз є отримання таких катерів від партнерів.

Джерело