Як негода в Одеській області негативно вплинула на екологію

В Одесі та області 26 листопада вирував циклон, який приніс сильний вітер, заметіль та шторм. Еколог і керівник ГО “Зелений Лист” Владислав Балінський зазначив, що внаслідок негоди були вирвані дерева та вимиваються пляжі міста.

Як раніше писав “Інформер” під Одесою ще 18 листопада внаслідок шторму утворилося прірва, яка поєднує групу Тузлівських лиманів з морем. Під час останньої негоди більше морської води потрапило до лиманів, але еколог не назвав це негативним чинником.

“Є ще інше, тобто зміна ландшафту узбережжя, якщо йдеться про саме піщане узбережжя Пересипи. Вони дуже мобільні й такі потужні шторми змінюють ландшафти: намивають, а в інших місцях навпаки розмивають цілі пляжі”, — зазначив еколог.

Він підкреслив, що під час останнього шторму Одесу від намивів прикривав мис Великий Фонтан. Тому ці частки узбережжя, як Пересип і Лузанівка, були захищені. Інші ж участки захищають берегові споруди.

Раніше Одеська міська рада писала, що станом на вечір 27 листопада кількість дерев та великих гілок, повалених негодою зросла до 355.

Еколог підкреслив, що нині питання висадження нових дерев складне через зміну клімату. Регіон більше стає посушливим і за один день може випасти місячна норма опадів, тому необхідно вивчати питання, які зелені насадження приживуться.

“Якщо уважно придивитися: падали гілки з листям, які не встигли облетіти. В Одесі залишилося багато зелені після теплої осені. Під вагою снігу їх ламало сильним вітром. Ще падали дерева біля коренів, тому що до цього йшов дощ, земля розмокла, а вітрильність дерев з листвою залишилася великою. Падали, в основному, старі дерева – ясені, тополі. Всі з зеленим листям. Але синоптики попереджали, що буде шторм. На майбутнє треба переглядати концепцію висадки нових рослин у місті, тому що клімат міняється, стає тепліше. Тому треба вирішувати – саме які нові дерева будуть влітку давати гарну тінь, а взимку не падати від штормів”, – підсумував Балінський.