Голова Одеської ОВА прокоментував ситуацію з відключенням світла у регіоні

За словами Олега Кіпера, ситуація в Україні з генерацією електроенергії дуже проблемна. Через обстріли та руйнування росіянами тепло та гідроелектростанцій вона зменшена на 50%.

“В Одесі у нас генерація є тільки альтернативна – це повітря, сонце. Сьогодні приблизно десь 20%. Просимо бізнес, просимо інвесторів, щоб люди розширяли це постачання, тому що на відбудову того, що зруйнували, потрібен буде час”, — сказав голова ОВА.

Олег Кіпер також додав, що південь України отримував електроенергію з Запорізької АЕС, яка наразі окупована Росією. Блоки на інших атомних станціях періодично потребують ремонту.

Олег Кіпер також додав, що електроенергію на Одещині розподіляють з ліміту, який надав Укренерго. Великі підприємства, які споживають багато електроенергії, в ОВА просять застосовувати генератори та інші джерела живлення.

Наразі Україна імпортує електроенергію, повідомив Олег Кіпер. Робить це за різними тарифами у різних країн.

“Чув інформацію, що багато хто розганяє історію, що енергію, яку ми генеруємо, продаємо на експорт в Румунію, а наших громадян залишаємо без світла. Хочу офіційно запевнити, що сьогодні ми імпортуємо, імпортуємо дуже багато електроенергії, щоб задіяти хоча б якусь частину додаткових ресурсів”, — заявив Олег Кіпер.

За словами голови ОВА, наразі шукають шляхи, як можна додатково забезпечити електроенергією як критичну інфраструктуру, так і населення. Наприклад, встановлюють газопоршневі установки, які перетворюють газ на електроенергію, генератори та інше обладнання.

Джерело