Головні медіаподії 2021 року Одещини. Річний огляд

Канал на продаж, найшвидше розслідування нападу на журналістів в історії моніторингів, недопуск одеського журналіста на засідання комісії зі свободи слова та оскарження у суді незаконних обмежень обладміністрації — головні медіаподії цього року Одещини. Також протягом року налагоджена комунікація з правоохоронцями, а кількість нападів вперше за 3 роки має тенденцію до зниження.

Не перші, але в лідерах

Останні три роки Одещина стабільно перебувала в першій п’ятірці регіонів – лідерів з порушень свободи слова. Так, протягом 20172018 років Одещина, згідно з моніторингом ІМІ, посідала п’яту позицію, а вже у 20192020 роках регіон очолив цей антирейтинг з 37 кейсами за цей період. Станом на 20 грудня цього року зафіксовано 11 випадків порушень прав журналістів, що враховуючи показники останніх років, може налаштовувати на певний оптимізм. Хоча й дві третини із зафіксованих випадків стосуються безпосередньо фізичної агресії. Всі ці випадки стосувалися конфліктів журналістів з охоронцями, недобропорядними підприємцями ринків, прибережних кафе та невдоволеними  зйомкою у публічному місці громадянами. 

Цьогоріч, на відміну від попередніх років, не зафіксовані випадки фізичного впливу на представників ЗМІ з боку працівників владних інституцій, держслужбовців, працівників правоохоронної системи. Зазначимо, що напад невідомих на знімальну групу «7 каналу» у лютому 2021 року, яка готувала репортаж про безакцизну торгівлю цигарками в місті, був розслідуваний протягом двох тижнів, і нападники понесли кримінальну відповідальність саме за перешкоджання роботі ЗМІ. За всі роки моніторингу — це найшвидше зафіксоване в Одеській області розслідування та подальший розгляд у суді серед подібних справ. Можливо й у всій Україні.

Перемоги, об’єднання та координація 

Взагалі 2021 рік став переломним у співпраці між громадським сектором, юристами та правоохоронцями. В результаті ініціативи ІМІ на всеукраїнському рівні, Одеська обласна прокуратура провела кілька зустрічей з місцевими журналістами та правозахисниками, й розпочала перевірку розслідувань щодо перешкоджання журналістській діяльності за останні кілька років. 

Протягом 2021 року деякі справи уже були розглянуті та спрямовані до суду. Так, отримав адміністративний штраф нападник на фотокореспондентку інтернет-видання «Українська служба інформації» (УСІ) Владиславу Швець, який штовхнув її після зйомки репортажу в одному з монастирів міста. Також триває розслідування стосовно нападу на журналіста видання «Odessa.Online» Сергія Ляшонка: в травні 2021 року на нього напав охоронець складів логістичної фірми в Одесі. Під час засідання згаданої робочої групи з’ясувалося, що слідчі та постраждалий журналіст втратили зв’язок одні з одним, що було вирішено безпосередньо в ході зустрічі. 

В тому числі у липні 2021 року Приморський районний суд Одеси оштрафував на 850 гривень охоронця Одеської архітектурно-будівельної академії, який у січні 2020 року заважав проводити зйомку та погрожував журналістці Української служби інформації (УСІ) Ганні Покровській. Порушник визнав свою провину в суді та вибачився.

За словами прокурорів, завершено розслідування та передано до суду ще кілька резонансних справ стосовно нападів на одеських журналістів, які відбулися в період з 2017 до 2019 року. Але в зазначених випадках нападники до цього часу знаходяться у розшуці і деталі справ  знаходяться під таємницею слідства. 

Були й інші важливі для місцевої журналістської спільноти перемоги у 2021 році — Одеська обласна державна адміністрація 19 листопада впорядкувала відповідно до законодавства правила допуску журналістів до своєї будівлі. Це відбулося через програш чиновників у суді місцевому журналісту Валерію Болгану, який оскаржив незаконні обмеження введені обладміністрацією для працівників ЗМІ. Одне з таких обмежень Валерій Болган відчув на собі коли його не пустили на засідання постійної депутатської комісії зі свободи слова. 

Відзначимо, що після введення цих незаконних норм одеською обласною радою, у лютому 2021 року журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової. Тоді звернення підписали 27 працівників місцевих засобів масової інформації.

Журналістські стандарти зразка 2021 року

Пандемія значно вплинула на роботу журналістів — у листопаді 2021 року 17% новин в онлайн-медіа Одеси так чи інакше стосувалися SARS-CoV-2. Нагадаємо, що у листопаді минулого року показник кількості новин про коронавірус був досить схожим — 16%. На самому ж початку пандемії, у березні 2020 року, цей рівень становив 15%, а в квітні та травні того ж року – 23 та 18% відповідно. 

І хоча коронавірусна інфекція змінила порядок денний у світовому інформаційному просторі, проте на місцевому одеському рівні залишалася головна тенденція — локальні медіа здебільшого пишуть про надзвичайні ситуації та кримінальну хроніку.  У квітневому дослідженні було встановлено, що 21,2% новин мали згадки про діяльність різних правоохоронних структур, а 84,7% згадок про них ґрунтувалися на повідомленнях їх же пресслужб. Лише 8% з усіх проаналізованих новин становила власна робота редакцій. Зважаючи, що 80,5% подібних згадок про діяльність правоохоронних органів є звичайною кримінальною хронікою, виходить, що практично чверть новин у цих медіа стосується аварій, вбивств, пограбувань, крадіжок тощо. З одного боку, це значні недоліки в роботі журналістів, які поверхово ставляться до внутрішньої “екології” читачів. З іншого – це виклик для пресслужб правоохоронних органів, які, розповсюджуючи “гарячі пресрелізи”, отримують безліч новин і, можливо, відзнаки та премії, але водночас також відіграють украй значну роль у підвищенні психологічної напруги в місті.  

Вважається, що Одещина має високий рівень міжетнічного співробітництва, що має відображатися і в медіа. Проте іноді у авторів трапляються невиправдані емоційні сплески, і повідомлення отримують елементи узагальнення та мови ворожнечі. Під час моніторингу проекту Infocrime Одеса протягом 2021 року неодноразово помічалися упереджені ставлення до гостей міста з боку певних редакцій. Особливо це використовується, якщо туристи вчиняють якісь протиправні дії. Загалом серед усіх виявлених порушень стандартів 6,7% стосувалися саме мови ворожнечі, що досить високі показники, враховуючи туристичну “особливість” регіону. 

Попри деякі недоліки все ж таки медіапростір Одещини цього року став більш прозорим, ніж у попередні роки.  Два одеських телеканали оприлюднили дані про своїх власників та стали відповідати вимогам прозорості, відповідно до методології ІМІ, яка ґрунтується на українському законодавстві. Серед онлайн ЗМІ три регіональних сайти показали високі показники відкритості. Але все ж чотири медіа все ще оцінюються як зовсім закриті для аудиторії.  

У порівнянні з попереднім моніторингом, одразу два телеканали («Перший міський», «Odesa.Live”), відповідно до методології ІМІ, отримали статус прозорих ЗМІ, оскільки, крім виконаних у минулому показників відкритості, наразі вони оприлюднили дані про своїх власників. Крім того, в ході цього моніторингу у телеканала «Odesa.Live» була встановлена наявність редакційної політики.

Два інших медіа, «ТРК КРУГ» та «7 канал», ще з моменту затвердження даної вимоги оприлюднили інформацію про своїх власників, проте їх оцінка не дотягує до статусу “прозорих” медіа, оскільки ці телеканали не опублікували дані про своїх  керівників, головних редакторів, журналістів. У згаданих телеканалів також відсутні публічні редакційні політики. Відзначимо, що з відкритих джерел у ЗМІ стало відомо, що телеканал КРУГ був виставлений на продаж та чекає на свого нового власника. Можливо, ситуація з прозорістю покращиться після появи нового інвестора. 

Замість висновків

Протягом 2021 року одеський інформаційний простір практично не змінився. Чисельність медіа, журналістів та редакцій залишилася сталою. Через пандемію та перехід активностей в онлайн обмежувалася діяльність одеських пресцентрів. Наразі один з найдавніших з них, «Паритет», який знаходився тривалий час на самофінансуванні, фактично зупинив свою діяльність. Інші пресцентри «Одеса медіа», «Контекст Причорномор’я» та «Одесит», які мають основного інвестора, продовжують свою діяльність, але кількість публічних заходів у них незначна.

Другий рік поспіль одеські медійники демонструють гнучкість та вміння прилаштуватися до складних умов. Протягом року у соціальних мережах можна було зустріти поодинокі повідомлення про вихід з професії або тимчасову перерву, відомих кореспондентів, які переходили у суміжні сфери або переїздили у інші міста країни. Проте при цьому у журналістському середовищі з’явилися й нові яскраві обличчя, які вже встигли отримати відзнаки на всеукраїнських конкурсах та повагу і визнання у своїх колег. 

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.