Комікс авторства одеських музейниць експонують в Києві

Виставку «Щоденник війни. Марісель і Панна Котта рятують культурну спадщину» відкрили у Національному музеї «Чорнобиль». В 2022 році співробітники Одеського музею особистих колекцій ім. О.В. Блещунова створили документальний комікс про реальне життя музею в перші кілька місяців після вторгнення.

Героїні 20 аркушів коміксу — реальні музейні кицьки, які дуже професійно поводяться під час війни. Хвостаті інтелігентки ретельно пакують експонати для евакуації. Все, як у людей, тільки більш зворушливо.

Намалювала комікс завідувачка відділом виставок Дому Блещунова Марія Апрятова (певно, образ Марісель їй пасує більше), а розробила концепцію Олена Ілясова – головний зберігач музейної колекції (щось є в ній від Панни Коти).

За два роки комікс побачили в румунському перекладі в Музеї історії міста Кишинів, у шведському місті Мальме, у кількох українських містах: в Одесі, Львові, Ізмаїлі та Чигирині. І ось відкрили виставку у столичному Національному музеї «Чорнобиль».

На відкриття з Одеси приїхала ілюстраторка коміксу Марія Апрятова. «Для киян я провела майстер-класи, а саме – для дітей і підлітків, які вже цікавляться і опановують малюнок та ілюстрацію, – ділиться Марія. – Як виявилось, зібрались дуже творчі люди, деякі з них пишуть власні історії та полюбляють фантазувати, тому майстер-класи на тему створення персонажу були дуже корисними».

Виставку «Щоденник війни. Марісель і Панна Котта рятують культурну спадщину» можна подивитись до восьмого червня у Національному музеї «Чорнобиль» за адресою: Київ, вул. Хорива, 1. Музей працює у вівторок (10.00-16.45), та з середи до суботи (10.00-18.00).

Джерело