На Одещині відновили рецепт виготовлення бринзи, якому понад 200 років

В  селі Кубей Одеської області виготовляють бринзу за традицією, якій вже понад 200 років. Старовинний рецепт овечої бринзи, яка є візитівкою  Бессарабії.

Про це повідомляє Інтернет-видання Бессарабії МАХАЛА.

На базі кооперативу “Ресурскомпані Кубей” місцеві виробники провели майстер-клас з приготування бринзи. Захід відбувся в межах україно-швейцарської програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України». Організаторами майстер-класу стали Світлана Сидашова, членкиня кооперативу “Ресурскомпані Кубей”, та директорка кооперативу Віра Бошкова.  Гостей заходу зустрічали відомий етнограф Бессарабії Олександр Полібза та дівчата в національних костюмах.

Перший етап виготовлення бринзи – введення закваски. Тренер, який готував бринзу, ретельно перемішав молоко і залишив у теплому місці на декілька годин.

Гарна закваска є одним з головних факторів дозрівання бринзи, тому найкраще готувати її самостійно або купувати у перевірених постачальників. Про саму закваску можна написати окрему статтю, оскільки її приготування також є однією з традицій, що збереглися до наших днів. Поки бринза дозрівала, учасники заходу могли відпочити на природі, поспілкуватися на різні теми та дізнатися від тренера корисну інформацію щодо приготування бринзи.

Після того, як бринза дозріла, її розрізають на маленькі шматочки за допомогою “качалки”. Усі бажаючі мали можливість спробувати свої сили в цій справі. Потім бринзу переносять у спеціальний мішок, відомий як “Чендел”, за допомогою якого можна відокремити бринзу від сироватки. Заповнений мішок закривають і ставлять під прес, накриваючи кришкою, а під ним розміщують ємність для збору сироватки. Бринза повинна перебувати під пресом принаймні декілька годин.

Протягом цього часу поки бринза стоїть під прессом, люди могли насолодитися стравами, приготованими на вогні, оглянути територію кооперативу та відпочити. Після кількох годин бринзу виймають з-під пресу, розрізають на шматочки, а потім ретельно солять і кладуть у ємність з герметичною кришкою.

Якщо планується зберігання бринзи тривалий час, то її потрібно залити розсолом. Останнім етапом майстер-класу була дегустація. Дівчата нарізали приготовлену бринзу на шматочки і подали її до столу. Також були запропоновані страви, в яких бринза використовується як один з інгредієнтів, щоб показати розмаїття страв, які можна готувати з бринзою.

Всі присутні з задоволенням дегустували бринзу, обмінюючись враженнями та емоціями, які викликав цей захоплюючий тренінг. Було цікаво спостерігати, як цей, на перший погляд, простий продукт перетворювався на неймовірне джерело смаку та насолоди.