Статистика, вакцинація та стан лікарень — головні пандемічні теми в Одесі

Нещодавно оксфордський словник обрав слово року. Ним став термін “Vax” (вакцина), який у 72 рази частіше, ніж минулого року, використовувався у світі. Відповідно це проявилося і в регіональному одеському медіапросторі — у листопаді 2021 року 17% новин в онлайн-медіа так чи інакше стосувалися коронавірусу SARS-CoV-2. Із них кожна третя новина була про вакцинальну кампанію, статистику захворювань і технічний стан клінік. Нагадаємо, що у листопаді минулого року показник кількості новин про коронавірус був досить схожим — 16%. На самому ж початку пандемії, у березні 2020 року, цей рівень становив 15%, а в квітні та травні того ж року – 23 та 18% відповідно. 

Такі висновки щодо основних тем про коронавірус  можна зробити в результаті вибіркового аналізу п’яти одеських онлайн ЗМІ, який з 1 по 5 листопада 2021 року провів Інститут масової інформації. Загалом було проаналізовано 771 повідомлення сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ» та «Одесская жизнь». Методологія дослідження включала аналіз кількості новин зі статистикою захворюваності/госпіталізацій/смертності, стану лікарень, перебігу вакцинації, отримання сертифікатів та карантинних обмежень.  В ході дослідження також аналізувалися новини з антивакцинаторським контентом та кримінальними справами про підробки щеплень, порушень карантинних обмежень тощо.

Основні теми про коронавірус в місцевих онлайн-ЗМІ

На початку листопада 2021 року серед “ковідних” тем найбільше одеські медіа писали про офіційну статистику захворюваності, госпіталізацій та смертності (27,5% від усіх таких повідомлень). Новини на кшталт “Одеська область перша в країні за темпами поширення інфекції — за добу захворіла 1281 особа”, розповсюджувалися усіма медіа, які потрапили під цей моніторинг. Всі з них ґрунтувалися виключно на офіційних джерелах. Відзначимо, що в ході дослідження не було новин із сумнівним походженням інформації.

Серед усіх новин про Covid-19 практично 20% повідомлень стосувалися стану лікарень. В інформаційному просторі міста 1 – 2 листопада значно поширювалися новини саме про наявність кисню у лікувальних закладах регіону. Такі повідомлення як “Нам до вечора не вистачить”: в Одесі критична ситуація з киснем для хворих на COVID-19”, “Ситуація з киснем в одеських лікарнях є критичною: наявних запасів може не вистачити до вечора” з’являлися у багатьох ЗМІ. Вони свідчили про проблеми в медичній системі міста та, в тому числі, відсутність нормальної комунікації між журналістами та представниками владних інституцій, оскільки будь-які коментарі щодо цієї проблеми з’явилися лише наступного дня. Вже після цього з’явилися заспокійливі новини “По-братерськи поділилися”: Молдова допомагала Одесі з киснем” та “У МОЗ запевнили, що Україна повністю забезпечена киснем для COVID-хворих” і емоційний стан новин на цю тематику  вирівнявся.

Перебігу вакцинальної кампанії теж була присвячено майже кожна п’ята новина серед “ковідних” повідомлень (20,6%). Головною темою стало мільйонне щеплення у регіоні, яке припало на моніторинговий період. Також публікувалися новини про відкриття нових місць для щеплення та змін у темпі вакцинальної кампанії як от у новині “COVID-19: темпи вакцинації в Одесі за місяць зросли вдвічі”. 

Ще 10% новин в місцевому медіапросторі стосувалися правопорушень, пов’язаних з пандемією та, зокрема, підробки сертифікатів. Досить широко висвітлювався випадок, який описується у новині “В Ізмаїлі до ковідної реанімації потрапила нещеплена пацієнтка із сертифікатом про вакцинацію”. Йдеться про те, що дуже хвора жінка зізналася лікарям у придбанні підробленого документу, через що правоохоронні органи розпочали кримінальну справу та пошук фальсифікаторів.

Новина “За п’ять днів поліцейські на Одещині склали 80 протоколів за відсутність COVID-сертифікатів” поверхнево описує ситуацію з порушеннями карантинних обмежень в Одеській області. Загалом про подібні обмеження було зафіксовано приблизно 6% від повідомлень стосовно пандемії та вірусу. На межі гумору і абсурду описується ситуація з недопуском журналістів на захід у новині “Журналістів не пустили: в Одесі проходить круглий стіл на підтримку вакцинації”. Карантинні обмеження не обійшли й міську раду. З кулуарів місцеві медіа сповіщали одеситів, що “Одеська мерія переходить на стан облоги: депутатів пустять на сесію лише за наявності «зеленого» сертифікату або результатів ПЛР”. 

Приблизно 6% серед новин про коронавірус стосувалися антивакцинаторських рухів, мітингів або заяв публічних людей стосовно щеплення. Так, під час сесії міської ради у місті відбулися кілька заходів за участю противників примусової вакцинації. «Коронавірус у Біблії» та «цифровий геноцид»: в Одесі мітингують антивакцинатори”, “Чіпи, намордники, молитви: про що під час протесту в Одесі говорили противники щеплення”, “Антивакцинатори мітингують під одеською міськрадою” – саме з такими заголовками виходили новини про ці зібрання. Відзначимо, що тональність новин щодо учасників цих мітингів була нейтральною або іронічною. Позитивних новин про зібрання зафіксовано не було. Те саме стосується й повідомлення “Навіщо, Колю?” На Одещині депутат заявив, що не вакцинуватиметься”, оскільки в тексті журналісти згадали випадки складного перебігу хвороби та навіть смерті молодих людей, як і герой новини,  від коронавірусної інфекції у регіоні.

Відзначимо, що попри великі обсяги інформації про коронавірус на регіональному рівні, місцеві журналісти продовжують відповідально ставитися до своєї роботи та читачів, що було помітно і в 2020 році. В ході цього моніторингу практично були відсутні тенденції до надмірної емоційності (крім випадку у публікаціях про недостатню кількість кисню). Більшість новин стосувалися офіційної статистичної інформації про кількість хворих, вакцинованих та умови карантину. Джерела у таких повідомленнях були перевірені та ґрунтувалися виключно на офіційних даних.

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.