Українські правоохоронці за сприяння Європолу та молдовських колег викрили злочинне угруповання

В Одесі затримали членів злочинного угруповання, на рахунку яких   десятки епізодів вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Українські правоохоронці за сприяння Європолу та молдовських колег викрили злочинне угруповання, яке вимагало у підприємців чималі кошти. Зокрема, «борг», який нібито мала сплатити одна із жертв, сягав до 200 тисяч доларів. У разі відмови — фігуранти викрадали потерпілих, били їх та катували. Крім цього, зловмисники за підробленими документами привласнювали бізнес підприємців. Про це повідомили у пресслужбі обласної поліції.

Зокрема в одному з епізодів зловмисники викрали та незаконно утримували одного з потерпілих. Підозрювані сильно побили його та погрожували вбивством. Потім вивезли у підвал, катували упродовж доби, вимагаючи віддати неіснуючий борг. За даними слідства, на рахунку зловмисників десятки епізодів вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. У поліції зазначають, що люди були настільки налякані, що не зверталися до правоохоронних органів.

Спецоперація із затримання членів угруповання проходила в Україні та Молдові. До її проведення були залучені більше сотні поліцейських. Правоохоронці провели 35 обшуків, п’ять — на території сусідньої держави. За їх результатами вилучено гроші, боргові розписки, печатки підприємств, чорнову бухгалтерію, договори про спільну господарську діяльність і автотранспорт.

Лідеру, співорганізатору та двом активним учасникам угрупування повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу: ст. 189 (вимога передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження свобод, вчинена повторно, поєднана з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, вчинена організованою групою), ст. 146 (незаконне позбавлення волі, вчинене з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань, вчинене організованою групою), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 358 (підроблення офіційного документа особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, вчинене організованою групою, а також використання завідомо підробленого документа).

Зловмисникам загрожує загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. Крім того, поліцейські встановили, що окрема ланка злочинного угрупування вербувала жінок, вивозила їх за кордон і передавала кримінальникам Молдови, які в подальшому передавали їх для сексуальної експлуатації. Наразі слідчі Нацполіції перевіряють причетність членів злочинної групи до вчинення аналогічних злочинів та їх зв’язки зі спецслужбами рф, а також керівництвом Чеченської Республіки.

Джерело