В Дунайський біосферний заповідник завезли оленів та ланей

На острові Єрмаків в Дунайському біосферному заповіднику оселилися 3 благородних оленя та 3 лані в рамках партнерства між ГО Rewilding Ukraine та “Фельдман Екопарк”. Тварини доповнять природний випас та сприятимуть розвитку екологічного туризму в регіоні. Про таке повідомили в пресслужбі Rewilding Ukraine, – інформує Суспільне.

Як зазначають в організації, тварини після дороги у 900 кілометрів почувають себе добре та вже обживаються на острові. Кожен з них має GPS-передавач, тож фіхавці зможуть слідкувати за їх переміщеннями в природі.

“У нас красива природа, але в ній мало великих тварин. Вони гратимуть величезну екологічну роль: будуть підтримувати мозаїчні ландшафти та створюватимуть умови для інших живих організмів”, – зазначив співробітник Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.

В Одеську область на острів Єрмаків завезли оленів та ланей

Що відомо

  • Ревайлдинг є трансформованням екосистеми з метою відновлення і захисту природних процесів і основних територій дикої природи. У країнах ЄС наразі здійснюється масштабна програма ревайлдингу, яка передбачає створення в степових і лісостепових областях країн Східної Європи десяти великих природних парків загальною площею 1 мільйон гектарів.
  • Rewilding Ukraine – громадська організація, що працює над відновленням природних ландшафтів, поверненням диких тварин та сталим розвитком громад.
  • Благородний олень колись населяв ландшафти України, але згодом його чисельність впала через браконьєрство та знищення природних місць існування. Благородний олень – велика парнокопитна тварина, самці можуть сягати більше 2 метрів у довжину і мати до 300 кг. Самці цього виду прикрашені величезними рогами, які потрібні для приваблення самиць та бійок між суперниками.
  • Лань європейська має менший розмір (довжину до 2 метрів иа вагу близько 100 кг), великі очі та вуха, плямисте забарвлення та характерні лопатоподібні роги у самців. Є популярним мисливським видом.
  • Раніше в Rewilding Ukraine повідомили, що планують випустити в дельті Дунаю 40 диких коней породи Польський коник. Вони мали замінити великих травоїдів, що колись мешкали в цьому регіоні. У травні 2020 року до Тарутинського району привезли 20 куланів та 8 ланей з біосферного заповідника “Асканія-Нова”. Раніше Тарутинський степ населяли кулани і лані, тепер їхню популяцію відновлюють.