Хто з жителів Одещини може стати добровольцем-рятувальником

Кожен житель Одещини сьогодні може стати героєм та допомогти рятувати життя. Для цього потрібно записатися до лав добровільної місцевої пожежної охорони. Про це в ефірі “Українське радіо. Одеса” розповіла речниця ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко.

Стати рятувальниками можуть чоловіки та жінки у віці від 18 до 60 років. На розбір завалів потрібно багато фізичної сили, але жінки, наприклад, можуть допомогти у приготуванні їжі. Вимог до освіти та місця роботи немає. Добровольці можуть бути залученими до гасіння пожеж чи ліквідації їх наслідків, можуть за бажанням поїхати в зруйновані міста України та допомогти розбирати завали.

“Ті люди, які є саме добровольцями, вони можуть працювати у тому районі, де вони захочуть. Або за місцем проживання, або багато з тих хто нам подає заявки – вони пишуть, що готові їхати й в інші області для того, щоб допомагати. На сьогодні, саме в Одеській області вже 301 особа подала заяви на те, що вони хочуть стати добровольцями”, – зазначила Марина Мартиненко.

Для того, щоб доєднатися до лав добровільної місцевої пожежної охорони, потрібно зайти на веб-портал “Добровільна та місцева пожежна охорона”. Там обрати розділ “Я прагну стати добровольцем” або “Я прагну стати добровольцем-рятувальником з питань цивільного захисту” і заповнити анкету. Також можна звернутися до органів місцевого самоврядування.

“Це всеукраїнський проєкт. Ми знаємо про те, що в Київській області вже залучалися ці добровольці по області, саме в тих містах, які були окуповані. Там, де потрібна була допомога з розбору завалів. По Одеській області поки що не залучалися.

Сьогодні нам вистачало робочої сили, техніки, людей, нам всього цього вистачало. І не факт про те, що ми їх там завтра-післязавтра або взагалі ми їх будемо залучати. Але, на всяк випадок, ми розуміємо, що в країні іде війна і може бути все що завгодно, і потім, щоб було легше наслідки надзвичайних подій, уже щоб було легше з цими наслідками справлятися”, – розповіла речниця ДСНС.

Наразі в Одеській області прагнуть допомагати рятувальникам 240 чоловіків та 61 жінка. 30 травня для добровольців організують одноденні навчання. Їм проведуть інструктажі, розкажуть, що можна робити, щоб допомогти співробітникам ДСНС.

“В програмі буде розповідатися: які саме можуть бути заходи, до чого ці люди можуть бути долучені, що саме їм доведеться робити і як це доведеться робити, де буде збір, яка техніка, яке оснащення цим людям буде надаватися. Всі ці інструктажі проводяться безкоштовно, бо це добровольці”, – додала Марина Мартиненко.

Після інструктажів волонтери чекатимуть, поки з ними зв’яжуться співробітники ДСНС. Їм повідомлять про місце збору, де потрібна допомога.

“Поки одна людина, яка готова їхати у будь-яку точку країни. У нього є автомобіль для цього, все підготував: інструменти, бензопили, спорядження, форму він собі купив. Він насправді дуже серйозно до цього віднісся, подав заявку і повідомив, що готовий їхати у будь-яку точку країни”, – розповіла речниця ДСНС.

Також добровольці-рятувальники повинні розуміти, що можуть побачити досить страшні речі.

Звичайно, кожна людина, яка буде надсилати заявку, повинна розуміти, що робота може бути різна і те, що ми побачимо, може бути різним, тому що війна і можуть бути жахіття. Людина повинна розуміти, що вона не йде гуляти в парк, а вона йде працювати туди, де можна побачити насправді страшні речі”, – розповіла речниця.

Поки в Україні діє воєнний час, проєкт буде безстроковим та продовжуватиме набирати добровольців.

Джерело.