ОБІД НЕ ЗА РОЗКЛАДОМ

«Війна війною, а обід –  за розкладом», – стверджував пруський король Фрідріх Вільгельм I. На жаль, під час військових дій далеко не всім українцям щастило дотримуватися цієї цілком логічної поради.

З самого початку війни РФ не гребувала обстрілами мирних об’єктів, але з початком зимових холодів та темряви ця стратегія набула особливо широкого вжитку. Буквально сьогодні, 29 грудня, після ранкового ракетного обстрілу та екстрених відключень електрики Одеса  знову занурилася в темряву.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_2022-12-28_11-38-53-1024x768.jpg

За останній місяць практично всі одесити та мешканці регіону в тій чи іншій мірі зазнали неприємностей через такі «гуманітарні обстріли»: відсутність води, опалення та передусім – електроенергії. Деякі оселі залишалися без електрики по дві-три-чотири  доби. Якщо врахувати, що частина цих будинків була висотками з електроплитами, рівень комфорту можна уявити.

Втім більшість наших земляків досить швидко почала прилаштовуватися до обставин. Хіба що наполягала: за винятком екстрених подій (як от сьогодні) хотілося б мати більш менш чіткий графік відключень, аби планувати свою діяльність.

Серйозною допомогою для одеситів стали Пункти Незламності (як офіційні, так і приватні – зазвичай у великих торговельних центрах). Потужними генераторами були обладнані багато одеських кафе та інших закладів, над їхнім придбанням замислилися й співласники окремих  житлових комплексів. Щоправда, тут теж не все було гладко.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - Generator-3-1024x601.jpg

Починаючи від майже анекдотичного випадку, коли підприємливий одесит вирішив зарядити від спільного генератора, призначеного для першочергових потреб, власну Теслу, до нещодавнього скандалу.  З’ясувалося, що  обіцяну міською владою Одеси компенсацію  за придбані ОСББ генератори (70% вартості) цього року ніхто не отримав і навряд вже отримає.  поки що ніхто не отримав. Звинуватили в цьому райдержадміністрації міста,які мали створити відповідні комісії.

Так, є речі, які  від нас мало в чому залежать.  Але водночас наші земляки виявили властиву їм гнучкість й у багатьох побутових речах. Цікаво було проаналізувати, наприклад, як перебої з електрикою вплинули на стиль  харчування людей, які лайфхаки вони винайшли та винаходять.

«Я живу в  висотці з електроплитами – це мінус, але працюю віддалено – це плюс, – говорить 50-річна Надія. – У мене немає стабільних робочих годин, тому я можу собі дозволити працювати та готувати їсти тоді, коли є світло, хоч о третій ночі, а спати  у 2-3 прийоми, тоді – коли світла немає. Дочка сміється, та називає мене папужкою, чий графік повністю залежить від освітлення. Не вважаю це здоровою практикою, режим абсолютно збився, але що поробиш. Щоправда, останній тиждень наші відключення стали таки прогнозованими, це полегшило життя.

Що стосується меню, то тут завжди доводиться тримати в голові два варіанти: за наявності електрики, та за її відсутності. Про складні страви не йдеться. Але, коли працює електроплита, можна зварити бульон, швиденько зробити якусь іншу гарячу страву. У ці ж проміжки намагаюся приготувати якісь напівфабрикати: варені яйця, овочі, м’ясо. Їх потім можна використати при приготуванні холодних салатів. У найкритичніший момент можна обійтися покупною випічкою та купити у вуличному кіоску кави чи гарячого чаю. Хоча так у нас вдома вже маленька колекція термосів та термокружок, які дозволяють з відносним комфортом пережити час від одного відключення до іншого».

Ровесник Надії – Ігор-  мешкає у приватному секторі. Тут на зеленій ділянці  в нього давно вже прилаштований мангал. Влітку тут періодично збиралися дружні компанії, а зараз мангал цілком може стати у пригоді при відключеннях світла. А ще Ігор трохи пишається власним винаходом – міні-піччю з бляшанок, на якій цілком можна скип’ятити чай чи розігріти юшку.

Загалом люди активно  діляться досвідом виживання: у приватному спілкуванні, соцмережах, домових чатах. Рекомендують прилади для розігріву та приготування їжі на газу та інші лайфаки,, аж до свічок у духовках. Щасливі власники газових плит періодично запрошують менш щасливих господарів електроплит в гості. Але тим, хто не звик користуватися газом, потрібно бути дуже обережними. В Одесі було вже кілька насправді гучних випадків через порушення правил безпеки.

Наприклад, у середині грудня стався вибух у  25-поверховій висотці на вулиці Сахарова в Одесі. На щастя, обійшлося без постраждалих. Згодом з’ясувалося, що власник квартири на 19 поверсі через відсутність електроенергії вирішив використати туристичний пальник. Через витік газу утворилася вибухонебезпечна повітряна суміш. Вибухом пошкодило кухонне вікно та видавило зовнішню стіну. Результати можна побачити на фото нижче.

Так само не завжди безпечно виглядає ідея пічок-буржуйок у підвалах  багатоквартирних житлових будинків.

«В нас газифікований будинок, але чесно кажучи готові вже до всього, розповідає одеситка Олена. – На будинкових зборах пропонували купити буржуйку для підвалу, але ж справа не лише в ній та паливі. Потрібно подбати ще й про пожежну небезпеку, чимось обробити підлогу та стіни, інакше можуть статися неприємності. Обговорення триває. А наші чоловіки поки що вирішили у будинковому дворі  (він закритий) скласти з цегли щось на зразок барбекю. Навіть якщо взимку не знадобиться, влітку можна буде готувати шашлики».

Частина моїх співрозмовників загалом пішла найкоротшим шляхом, активно купляючи вже готові страви, піцу, хлібобулочні вироби тощо. З пляшкою молока чи склянкою чаю голодна смерть нікому не загрожує, а подумати про користь такої дієти можна буде трохи пізніше.

Попереду ще два місяці зими і мої земляки готові практично до всього. Закуплені пауербанки, різноманітні ліхтарики та свічки. Зроблені запаси питної та технічної води, консервів, тушонки, шоколаду та інший недоторканий запас.

«Зрештою, мої ровесники добре пам’ятають дев’яності, – говорить Надія.  – Віялові відключення електрики, проблеми з продуктами. Хоча війни тоді не було, та все ж довелося нелегко. А зараз – з підтримкою усього світу – ми обов’язково переможемо».

Авторка – Наталя Шевчук.