Вибори. Що відбувається у Таїровській громаді?

Наприкінці минулого року новостворена Таїровська ОТГ на Одещині опинилася в центрі уваги всеукраїнських телеканалів. Причиною такої зацікавленості стали порушення під час виборів до об’єднаної територіальної громади. Зокрема, експерти відзначали запізнення відкриття половини виборчих дільниць. Їх було всього шість, і половина з них за різними причинами стала запускати голосувальників пізніше призначеного часу.

На дільницях постійно відбувались конфлікти між сторонами

Але найжахливішими були системні спроби отримання бюлетенів людьми, в яких не було при собі документів. Так на одній з дільниць зареєстровано десятки випадків видачі необхідних паперів виборцям, які не мали права голосувати на тій території. Деякі «щасливчики», за словами очевидців, отримали на руки відразу по п’ять бюлетенів з метою роздати їх своїм товаришам. Щоправда, виходячи з вищезазначених фактів, складно запідозрити таких громадян в альтруїзмі.

«Є один або кілька членів виборчої комісії, які знаходяться в змові з певними людьми. Вони отримують необхідні бюлетені, розписуються за «мертві душі» і ставлять галочку навпроти імені потрібної людини. Це давно відома схема фальсифікації виборів, але складно згадати випадки, коли подібні порушення відбувалися так відкрито. Перед Новим Роком відбулися вибори в двох громадах Одеської області: Таїровській та Молозькій. В другій громаді все пройшло спокійно, навіть якщо і були порушення, то на тлі першої вони абсолютно зблякли та загубилися. Я б хотів підкреслити, що той «фестиваль абсурду» на таїровських виборах почався давно. Двадцять четвертого грудня відбулася кульмінація всього дійства, центральна подія, на яку всі звернули увагу. На мій погляд, в Таїровській громаді була одна з найгірших виборчих компаній, які я спостерігав будь-коли за п’ятнадцять років своєї роботи » , – згадує голова обласної організації ВО «Комітет виборців України » Анатолій Бойко.

Треба зазначити, що за два місяці до того на Одещині вже відбувалися вибори до одинадцяти об’єднаних територіальних громад. Вже тоді фіксувалася низка правопорушень, що зокрема стосувалися технічної сторони проведення виборів. Не завжди вони були пов’язані з махінаціями чи бажанням перешкодити голосуванню. Так, наприклад, в сільській місцевості явка на виборчу дільницю без паспорта пояснюється дуже просто: ми, мовляв, всіх своїх односельців знаємо в обличчя, тому стороння людина сюди не зайде.

На дільницях постійно відбувались конфлікти між сторонами

Подекуди порушення були спровоковані банальним незнанням членами виборчих комісій тих чи інших технічних нюансів. Але загалом, ці похибки не впливали на кінцеві результати виборів й не перешкоджали владі ставати до роботи.

«На виборах об’єднаних територіальних громад, що відбулися в Україні наприкінці жовтня, 60-70 % правопорушень можна віднести до технічного та процедурного характеру. Це величезний масив помилок у роботі дільничних виборчих комісій. До них відносяться недостатня кількість скриньок для голосування, відкриття урн без вкидання контрольних листів, спроби голосування виборців, які не мали при собі документів, що підтверджують особу. Загалом, характер порушень під час виборів приблизно однаковий з порушеннями передвиборчих кампаній в ОТГ у попередніх роках», – відзначає Голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Картинки по запросу таировская громада выборы

Керівництво виборчої комісії

За інші українські області нічого сказати не можемо, проте на Одещині буквально за два місяці ситуація погіршилася. Навіть якщо припустити, що 24 грудня у Таїровській ОТГ лише поодинокий випадок виборчого безладдя, то він дає «зелене світло» нечесним на руку громадянам, які прагнуть створити «кишенькову громаду» для просування власних інтересів. Адже в областях зараз живе чимало керівників сіл, містечок, райдержадміністрацій, які бояться втратити свою владу. Їх бажання не допустити конкуренції та зберегти важелі управління виглядає цілком логічним. Інша справа, що таких ситуацій треба всіма силами уникати.

«Мене вкрай пригнічує тенденція, яку ми спостерігаємо під час виборів до об’єднаних територіальних громад. Адже ОТГ в своєму ідеальному вигляді подається нам в якості нової одиниці, яка повинна допомогти уникнути нам «родових плям» української державності: корупції, кумівства, неефективної влади. Це новий організм, який можна побудувати абсолютно по-іншому. Але якщо ми починаємо з брудних і, мяко кажучи, непрозорих виборів, то про яку справедливість влади може йти мова? Це однозначно буде закладати міни уповільненої дії, що дуже засмучує. Хотілося б бачити в об’єднаних громадах плацдарм для росту нової України, а не мультиплікацію того ж бруду в існуючих адміністративно-територіальних одиницях », – резюмує Анатолій  Бойко.

Від часу виборів в Таїровській ОТГ вже минув майже місяць, однак новобране керівництво не приступає до роботи. Керівника  наче й обрали, однак обраними депутатами визнали всього шістнадцять осіб. А територіальна виборча комісія наполягає, що для кворуму потрібно сімнадцять чоловік, не допускаючи до роботи інших депутатів.

Ситуація склалася патова, тому зараз важко прогнозувати, чим все завершиться. В кожному випадку, ми продовжуємо слідкувати за обстановкою в Таїровській ОТГ та обіцяємо інформувати наших читачів про перебіг подій.