Правоохоронні органи вивчають зловживання чиновників в Одеській області

Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» активно стежить за висвітленням фактів корупції та зловживань владою, які надаються регіональними журналістами  та аналітичними групами.

За останні 3 місяці під час проведення моніторингу в Одесі було виявлено 30 резонансних випадків порушення владними представниками принципів належного врядування – прозорості, відкритості, підзвітності та боротьби з корупцією.

Не зважаючи на кадрові зміни серед державних посадовців основними фігурантами справ (21 з 30) стали саме чиновники, які у багатьох випадках вже не один рік продовжують обіймати свої посади. Представники місцевої влади також відзначилися (9 випадків з 30) у порушеннях чинного законодавства. Найбільше випадків з корупційними ознаками, були зафіксовані в діяльності чинного мера Одеси Генадія Труханова, начальника управління дорожнього господарства Одеської міської ради Андрія Шмагая та начальника управління капітального будівництва Одеської міської ради Бориса Панова, кожний з яких 4 рази фігурував у резонансних розслідуваннях.

Серед інших порушників в основному були керівники РДА Одеської області, начальники відділів освіти, капітального будівництва та дорожнього господарства. Чиновники саме цих організацій стали розсадниками протиправних дій.

І не дивно, що у рейтингу порушників закону опинилися очільники саме  цих органів влади, що отримують стабільне державне фінансування.  В них є всі можливості, чи вони їх створюють, для відмивання державних коштів.

Можновладці вже навчилися маніпулювати системою державних закупівель Prozorro і намагаються зробити її основною сферою свого збагачення та забезпечення корупційних інтересів. Порушення тендерного законодавства та причетність до сприяння корупційним інтересам складають разом 50 % від загальної кількості всіх виявлених зловживань.

Також  активісти Руху «Під контролем» відзначають  порушення таких критеріїв: «Прозорість та підзвітність» (особа не задекларувала все майно) та «Конфлікт інтересів» (особа допустила ситуацію конфлікту інтересів у своїй діяльності).

За підсумками моніторингу основна географія порушень в Одеській області виглядає наступним чином:

1-2-_704x470

 

Викриття протиправних дій чиновників не буде мати необхідного результату, якщо матеріали справ та компрометуюча інформація не будуть передані до правоохоронних органів та в подальшому опрацьовані компетентними структурами. Усі оприлюднені членами Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» кейси (справи) були надіслані до Національної поліції України в Одеській області, Державної фінансової інспекції в Одеській області, Одеської міської ради та НАБУ.

Матеріали, що були отримані від вищезазначених органів, свідчать про те, що робота над справами, викритими журналістською та громадською спільнотою, розпочата.

Так  нещодавно почалась перевірка майнового стану голови Ренійської РДА Білюка С.О., який, за свідченнями, отриманими з державних реєстрів, не повністю задекларував власне майно. Головне Управління ДФС в Одеській області надало нам підтвердження того, що наразі йде збір матеріалів за цим клопотанням.

Державна фінансова інспекція в Одеській області повідомила, що за заявою про порушення Управлінням дорожнього господарства Одеської міської ради тендерної процедури та визначення переможця тендерних торгів з порушенням чинного законодавства було розпочато дії, які призвели до того, що ДП «Укрдержбудекспертиза» переглянула технічні характеристики та кошторис замовлених робіт. ДП «Укрдержбудекспертиза» офіційно повідомила про те, що вартість тендеру не була завищена.

Підозри щодо ухвалення тендеру стосувалися також і процедури визначення переможця – компанії ТОВ «СК Автострой», що вже неодноразово брала участь у тендерних схемах та, за інформацією, близька оточенню чинного мера Одеси Геннадія Труханова. Наданий до Головного Управління Національної поліції України в Одеській області запит призваний перевірити наявність порушень процедури тендерної закупівлі та отримання відповідних роз’яснень. Робота у цьому напрямі вже ведеться.

Загалом лише за цей місяць одеські журналісти та громадські активісти викрили чисельні ознаки корупції в тендерних закупівлях, знайшли порушення при заповненні персональних декларацій держпосадовців, встановили зв’язки депутатів та очільників міста з офшорними компаніями та міжнародними фінансовими групами, писали про корупцію в правоохоронних органах. Але у більшості випадків подібні факти ігноруються правоохоронними органами та винні у порушеннях закону так і не отримують справедливого покарання. Подібна безкарність, на жаль, породжує агресивне ставлення та недовіру до правоохоронної системи в цілому.

Тому Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» пропонує ЗМІ зосередитись на лобіюванні громадськістю подальшої правоохоронної та судової реформ. Члени Руху активно пропагують звертатися до уповноважених органів із клопотаннями та запитами для того, щоб провадження щодо протиправних дій чиновників все ж були розпочаті. Слід пам’ятати, що увагу суспільства привертають не тільки резонансні викриття, а й резонансні покарання, які повинні стати логічним завершенням протиправних дій.

1-2