Аптечка для кожного: як одеські волонтери навчають військових першій допомозі?

Підготовка військових дуже складний процес. Чимало людей, які зараз воюють на фронті, до повномасштабного вторгнення не мали бойового досвіду. В кращому випадку, в них була строкова служба або військова кафедра в студентські роки. Проте багато серед наших захисників таких, хто ніколи не збирався пов’язувати своє життя з армією. Вони потрапили туди після початку повномасштабної війни, бажаючи захистити свої домівки від російських загарбників. За короткий час їм довелось засвоїти чимало нових навичок, серед яких надання першої домедичної допомоги.

Вміння користуватись військовою аптечкою не менш важливе, ніж вміння стріляли зі зброї. Ці навички на полі бою нерідко рятують життя, допомагають уникнути серйозніших травм та швидше допомогти бійцю видужати. У випадку багатьох травм успішність реабілітації безпосередньо залежить від того, ким та за яких обставин була надана перша допомога. Наскільки оточуючі обізнані з правилами її надання, наскільки в них відпрацьовані навички. А ще від того, чим укомплектована аптечка і чи не підведе вона військового у критичний момент.

Нет описания фото.
Юрій Потапчук

«Коли ми говоримо про те, що має бути в аптечці, ми в першу чергу повинні поміркувати на тему, чи має там бути щось ефективне, або там має бути взагалі щось? Воно може бути дешевим, але його ефективність не буде доведена. Все, що збирається на допомогу бійцям, необхідно фільтрувати, треба шукати та передавати ефективні речі. Бо вони дійсно рятують життя.  Якщо ж передадуть щось інше, виготовлене без доказової інформації, воно може не спрацювати й коштувати життя людині. Ми потихеньку навчаємо людей, надаємо бійцям аптечки й загалом намагаємось надавати якомога більше з того, що маємо, » – говорить лікар медицини невідкладних станів та інструктор учбового центру SAR Юрій Потапчук.

В березні працівники SAR започаткували програму Aid4Ukraine. Це громадська ініціатива, яка ставить за мету допомогти українським військовослужбовцям. Їм надаються медичні засоби для порятунку життя та індивідуальні аптечки. Однак персонального медичного підсумку замало – потрібні ще й уміння та навички їх використання. Обов’язковою умовою отримання аптечки є проходження тренінгу з домедичної допомоги з ухилом на роботі в умовах військових дій. Всі ці кроки спрямовані на збереження життів наших громадян в умовах великої війни. Вони є корисними як для військових, так і для цивільних, що перебувають в зоні бойових дій.

Ініціатива не є волонтерською в традиційному сенсі. Вона не збирає кошти, а надає допомогу за власні гроші. Частково за своїм видом діяльності інструктори волотери, однак вони продовжують працювати та  підтримувати бізнесом нашу країну. З перших днів війни вони залишились в Україні, нікуди не виїжджали та запустили проект Aid4Ukraine. Засновники у своїй роботі не стали розпилятися на велику кількість напрямків, а зосередились на одному напрямку, в якому тямлять та мають високий рівень компетенції. А саме, навчання першої домедичної допомоги та передача аптечок для наших військовослужбовців.

Возможно, это изображение 5 человек, люди стоят и на открытом воздухе
Волонтери проекту Aid4Ukraine.

Кожен підрозділ може звернутись до SAR з офіційним запитом та отримати навчання щодо використання аптечки. Найкороштий базовий курс навчання складає всього чотири години.  На відміну від багатьох волонтерських фондів, позиція SAR та проекту Aid4Ukraine принципова: аптечки віддаються особисто в руки кожному бійцю.  Це додаткова гарантія того, що вони будуть слугувати саме тим людям, які пройшли базовий курс та знають, як користуватися всім наданим приладдям. До волонтерів може звернутися як фізична особа, так і цілий підрозділ. В останньому випадку кожному військовослужбовцю аптечка віддається в руки особисто. Найголовніше щоб він знав, як нею користуватись.

Військовослужбовець спочатку проходить базовий тренінговий курс з домедичної допомоги. Потім в присутності волонтерів він підписує свій підсумок з іменем та прізвищем. Таким чином, вдається уникати всіх складних ситуацій, коли аптечки забирають у підрозділу в одному регіоні й передають до іншого. Крім того, зараз проходять регулярні тренінги та навчання як військових, так і цивільних: звичайних мешканців Одеси, волонтерів і т.д. Їх навчають працювати у випадку надзвичайних ситуацій та надавати домедичну допомогу. Після початку повномасштабного вторгнення кількість охочих отримати необхідні знання стрімко зросла.

Нет описания фото.
Волонтери передають військовим аптечки.

За час роботи освітнього проекту навчання пройшли кілька тисяч цивільних, серед яких кілька сотень школярів. У вересні волонтери запустили проект, орієнтований спеціально на учнів старших класів. Під час шкільних канікул вони навчалися, що робити в складній ситуації, яка може з ними відбутися. Адже ніхто не знає, де та коли можуть знадобитися знання із надання першої медичної допомоги та кому вони зможуть врятувати життя. Хоча, за словами інструкторів, саме для Одеси така тема не є найактуальнішою. З початком зими та збільшенням кількості аварійних відключень люди занепокоєні нагальнішими справами.

Нет описания фото.
Микита Карпенко

«Одесити, як і всі українці, мають одну властивість – звикають до того, що відбувається зараз. Тому коли, дякуючи ЗСУ, в Одесі немає прильотів, жителі заспокоюються. Однак як тільки відбувається якась надзвичайна ситуація, рівень тривожності відразу зростає і люди відразу до нас звертаються із запитом на навчання.  Але, як говориться, в одному популярному серіалі: «Winter is coming»Сьогодні питання надання домедичної допомоги для одеситів  не таке актуальне, як питання банального обігріву. Але тим не менш, ми проводимо тренінги та регулярні навчання для всіх охочих», – говорить сертифікований інструктор Центра Медицини Катастроф України Микита Карпенко.

Війна, на жаль, далека від завершення. В Одесі вона здебільшого нагадує про себе екстреними відключеннями світла та віддаленими вибухами. Місто не обстрілюють кожен день з артилерії, як Херсон, тому питання домедичної підтримки в умовах військових дій тут не стоїть. Проте така допомога може знадобитися за надзвичайних ситуацій, які виникають в мирному житті. Інша річ, що навички вимагають постійної практики, щоб людина в складній ситуації не розгубилась на змогла зробити всі необхідні маніпуляції.

Марія Шевчук