Фейки та ворожі Телеграм-канали: Росія продовжує атакувати Південь України

«Збиті літаки», «зараження холерою» та ворожі наративи – яскраві емоційні фейки використовують не лише проросійські телеграм-канали Півдня України, до такого вдаються і цілком популярні канали з проукраїнською позицією. Чому так відбувається та як на це реагувати читачам – у матеріалі Інформера. 

«Знову збиті літаки над Одещиною» 

Тенденція до вигаданих успіхів російської армії на Одещині зберігається з початку повномасштабного вторгнення. Наприклад, за останні півтора місяця Міноборони РФ вже тричі заявляло про збиття українського військово-транспортного літака. Зазвичай такі заяви виголошують на пресбрифінгах Міноборони РФ. 

Речник відомства Ігор Конашєнков заявляв таке: «Російськими засобами протиповітряної оборони в районі Одеси збито літак військово-транспортної авіації повітряних сил України, який доставляв озброєння і боєприпаси». 

Однак жодних доказів такого збиття немає. Окрім цього, представники РФ не називають, які конкретно літаки вони «збивають».

Ці заяви неодноразово спростовували і в Україні, і в Пентагоні. 

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук у коментарі ВВС Україна: «Ми це спростовуємо і над цим сміємося. Це вже не перша така їх заява, яка просто на голову не налазить. Вони такими заявами намагаються для своєї аудиторії компенсувати успіхи українських Збройних сил саме в плані протидії ворожій авіації. Це саме ми збиваємо їх гелікоптери, літаки, знищуємо російські ракети в повітрі». 

Ще одна тенденція створення фейків про Одещину. Росіяни регулярно заявляють про базування «українських найманців» та українських військові то у школах, то у лікарнях, то у торговельних центрах. Після таких тверджень з одеських лікарень переводять хворих, а в одній зі шкіл, яку згадували у РФ, демонтували зенітну пушку з монумента.

Нерідко проросійські телеграм-канали публікують не лише заяви міноборони РФ, але й свої припущення: де стоїть українська військова техніка. Так в одному з каналів раніше опублікували повідомлення з нібито точними координатами. Інформацію почали поширювати й місцеві одеські телеграм-канали. 

«Холера в Одесі та Миколаєві!» 

Нещодавно в одеських та миколаївських Вайбер та Телеграм-чатах почало ширитися  досить емоційне повідомлення про можливе зараження одеситів холерою через водопостачання. Як стверджує головний державний санітарний лікар України Ігоря Кузін, нині в країні не зафіксовано жодного випадку захворювання на холеру.

В Одеській міській раді стверджують, що передумови для виникнення захворювання  відсутні. 

«На всіх етапах водопідготовки по більш ніж 55 показникам цілодобово здійснюється лабораторний контроль. Співробітники підприємства перевіряють не тільки річкову воду  на вміст бактеріологічних та вірусних забруднювачів, а й питну воду у мережі у різних локаціях міста», – йдеться в повідомленні Одеської міськради. 

Фейк спростували і в місцевому «Інфоксводоканалі». Там стверджують, що підрозділи забезпечені необхідним запасом реагентів та працюють у штатному режимі з дотриманням всіх технологічних вимог. 

«Обладнання та технологія очищення води дозволяє усувати збудників будь-яких кишкових інфекцій — як вірусологічних, так і бактеріологічних», – повідомили в організації. 

Схожі фейкові повідомлення про забруднену воду активно почали ширитися на півдні України з початком повномасштабного вторгнення. Проте чому так відбувається? На думку спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, в окупованому Маріуполі зафіксовано спалах холери серед російських військових.

«Вони стоять перед загрозою величезної епідемії, саме в Маріуполі. Тому щоб інформаційно перебити ці проблеми, щоб показати, що ці проблеми [нібито, – Інформер] є в Миколаєві або в Одесі, ворог спеціально через підрозділи ІПСО розганяє цю інформацію», – запевняє він. 

Що там у Херсоні?

Російська пропаганда на Херсонщині має зовсім іншу задачу. По-перше, запевнити херсонців, що «Росія там назавжди», а по-друге – показати росіянам певні успіхи своєї армії. Для цього російські пропагандисти активно намагаються насаджувати «свої правила гри»: і рублі вводять, і вітають з російськими святами, і змушують працювати на них. Ба більше, хотіли навіть «референдум» провести. Щоправда, згодом від такої ідеї відмовилися. 

Деякі російські телеграм-канали, які пишуть про війну в Україні, запевняли, що херсонці нібито змирилися з окупацією. Проте у мережі з’являлися повідомлення про чисельні мітинги на підтримку України, а згодом і партизанська діяльність.

У Центрі протидії дезінформації пояснюють, що «такий висновок [що нібито херсонці змирилися – Інформер] є маніпулятивним, адже окупанти агресивно залякують місцевих мешканців: загрожують фізичними розправами за участь у мітингах, обстрілюють мирні демонстрації та викрадають учасників проукраїнських мітингів». 

У центрі також повідомляють про «велику хвилю дезінформації». Окупаційні війська регулярно розповсюджують гасла «Херсон покинули», «Херсон Україні не потрібен», «Україна залишила громадянське населення без засобів для існування». Однак у Міноборони України неодноразово стверджували, що сили ЗСУ проводять контрнаступальні дії у Херсонському напрямку. 

Окрім цього російська пропаганда стверджує, що херсонці «стоять в чергах за російськими паспортами». Однак в українському Центрі національного спротиву стверджують, що херсонці саботують паспорти. 

Охочих отримати громадянство окупанта немає. Це все попри агітацію та спроби підкупу. За даними розвідки, людям пропонують 10 тисяч рублів за громадянство та підтримку референдуму, але підтримки серед населення все одно немає», – йдеться у повідомленні. 

Ширилися у російських ЗМІ повідомлення про «підтримку РФ фермерів з Херсона». Однак жодних доказів масової підтримки немає. Натомість у Всеукраїнській аграрній раді стверджують, що фермери Херсонщини стикаються з погрозами та насильством з боку російських військових. Їх товари крадуть та вивозять до окупованого Криму. Це підтверджував і голова Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Фото: Крим.Реалії

Замасковані проросійські Телеграм-канали 

У південному регіоні намагаються створювати альтернативні проросійські Телеграм-канали. Один з найбільших має понад 45 тисяч підписників. Зазвичай адміністратори публікують «одеські анекдоти», фотографії моря, «старої» Одеси та котів – тобто значну частину публікацій займає саме розважальний контент. 

Проте новинні публікації теж наявні. Важливо сказати, що адміністратори таких телеграм-каналів найчастіше фокусують свою увагу на так званих «програшних» темах для України (наприклад, відсутність підтримки певних країн), повідомлення, що дискредитують Україну, владу та ЗСУ або частково публікують позиції військових української армії. Цікаво, що джерелами для таких публікацій нерідко стають саме російські ЗМІ або проросійські політики.

У дослідженні В. Поліщук з Донецького національного університету імені В. Стуса йдеться, що російські телеграм-канали часто використовують такий інструмент пропаганди як інсинуація (тобто навмисне повідомлення негативних, неправдивих відомостей), вираження емоцій та перекручування фактів. 

«У їх новинах відсутній баланс та аргументація. Джерелами переважно виступають офіційні канали влади Кремля. У повідомленнях, які стосуються стану українців та дій РФ на території України не мають жодних імен, фото або відео доказів», – пише вона. 

Це підтверджує і посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікаса. На його думку, найпопулярнішим майданчиком для поширення фейків в Україні є соцмережі. 

«Україна наразі – на передовій протидії інформаційній війні. На жаль, ціна поширення такої дезінформації є надзвичайно високою», – стверджує посол ЄС.

Як створюються фейки та як не потрапити на їх гачок?

У Держспецзв’язку також публікують кілька головних ознак та різновидів фейків. Ймовірно, ви зможете згадати приклади кожного з таких.

  • Наявність пропаганди. (Зверніть увагу, на те, що вам можуть розповідати, що є зло, а що добро із вже зробленими за вас висновками);
  • Заклик до емоцій. (Зазвичай фейкова новина зачіпає сильні емоції (захоплення, гнів, печаль…), через які легше управляти людиною);
  • Упереджені новини. (Йдеться про однобічне трактування інформації та особисту інтерпретацію подій);
  • Теорії змови. (Такі теорії відкидають думки авторитетних експертів, а аргументи, що спростовують змову, розглядаються як додатковий доказ змови);
  • Клікбейти. (Це привабливі, сенсаційні заголовки для залучення уваги);
  • Напівправда. (Тут значно складніше. Йдеться про поєднання фактичного, фейкового, помилкового або частково помилкового контенту);
  • Підробки. (Повністю сфабрикований контент, що поширюється навмисно. Сюди  відносяться коментарі та пости нібито від реальних людей, а насправді – від фейкових акаунтів або ботів). 

Нагадаємо, в Офісі президента України повідомляли, що Посли країн Європейського Союзу, «Великої сімки» й представники НАТО підтримують створення Центру протидії дезінформації. Його робота вже розпочалася разом із міжнародними партнерами.