На Одещині зафіксували випадки сказу серед тварин

Сказ — це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини Сергій Дементьєв заступник директора ДУ “Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Сергій Дементьєв під час брифінгу розповів, що в Одеському регіоні зафіксували випадки сказу. 

На сьогодні зафіксовано 65 випадків захворювання тварин на сказ, збільшились випадки укусів. Існує можливість захворювання на сказ серед населення”, – розповів Сергій Дементьєв.

Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через: – укус; – подряпину та мікроушкодження шкіри; – потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки. Симптоми сказу У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, залежно від низки факторів: – місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом); – кількості й активності вірусу, що потрапив у рану; – віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально.

У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.