Розвиток альтернативної енергетики на Одещині: плани та перспективи

Реформування енергетичної системи України є однією з найобговорюваніших тем в сферах бізнесу та місцевого самоврядування. Впровадження енергоефективних технологій дає багато можливостей для розвитку та заробітку. Тим паче, що в багатьох регіонах нашої держави природа надала всі можливості, щоб ця галузь працювала успішно. Одещина тут теж не є винятком. Навпаки, вона може запропонувати місцевим жителям та потенційним інвесторам багато можливостей, якими варто скористатися. І, здається, це усвідомлення працює на всіх рівнях.

В минулому році Одеським обласним Департаментом державної архітектурно-будівельної інспекції було видано сертифікати щодо готовності експлуатувати об’єкти альтернативної енергії.  На півдні України, через велику кількість безхмарних днів, вигідно будувати сонячні станції.  Ними вже користуються село Ярове  в Тарутинському районі та селище Сергіївка в Білгород-Дністровському районі. Також необхідні дозволи на зведення аналогічних об’єктів отримали Арцизький, Ізмаїльський, Татарбунарський, Роздільнянський та Лиманський райони.

Поки в степові зони Одещини тільки завозять вітряки для будівництва вітрових станцій, сонячні панелі все частіше зустрічаються дорогами до населених пунктів. Поява таких об’єктів сприяла розвитку промислового туризму (як, наприклад, в Запорізькій області). Що стосується Чорноморського регіону, люди поки більше орієнтуються на сонячні електростанції. Хтось поставив собі сонячні панелі на будинок, щоб забезпечувати власні потреби. Бізнесмени будують великі за площею станції, продаючи енергію за зеленим тарифом. Більшість з них поки не окупилися, однак якщо врахувати, що ці проекти для нас в новинку, це не має нікого дивувати.

«В Одеській області найбільша кількість сонячної енергії, тому її варто використовувати. Після введення зони вільної торгівлі між Канадою та Україною з’явився  сенс працювати в цьому напрямку, інвестувати в цей регіон. Тут є великі поля, де можна розміщувати сонячні панелі, вкладати в них більше грошей. Сума проекту вимірюється в мільярдах євро, витрати мають окупитися за сім-вісім років, але ми готові на це піти. В Канади для розвитку більше можливостей, ми досить продуктивна країна і в деяких моментах можемо допомогти»,- каже головний менеджер з продажів канадської компанії TIU Хані Табаш.

Експерти відзначають, що найпопулярніші енергоресурси на кшталт нафти та газу є невідновлюваними. Тобто за сучасного розвитку технологій, при надмірній експлуатації надр землі, може прийти час, коли вони себе вичерпають. Щоб уникнути такої ситуації, проекти альтернативної енергетики запроваджуються вже сьогодні в усьому світі. Поки що вони не здатні покрити всі потреби людства повною мірою, але поступово технології наблизяться і до цього. Проте пошук нових джерел енергії далеко не єдина причина того, щоб їх розвивати в Україні.

Впровадження у життя проектів будівництва сонячних електростанцій може позитивно  вплинути на місцеві громади. Зокрема, у містах та селах можна очікувати появу нових робочих місць та покращення інфраструктури.   Технології альтернативної енергетики дають не тільки привід вкладати гроші до місцевої економіки, з використанням екологічно чистих енергоресурсів, а й запобігти військовим конфліктам за існуючі паливні носії. Розвиток сонячної енергетики може стати одним із кроків що забезпечить стабільне, екологічно чисте майбутнє навколишнього середовища в майбутньому. А поки це гарний спосіб заощадити кошти а то й навіть заробити.

«Півдню Одеської області немає чого втрачати, запроваджуючи нові технології. Тут немає серйозної промисловості, тут нема великих джерел старої енергетики на кшталт атомних електростанцій. Всі проекти з відновлювальної енергетики за наших умов легко втілити життя. До того ж Ізмаїл та навколишні населені пункти це найбільш сонячна точка континентальної України і не тільки. По той бік озера Ялпуг село Владичень вважається найбільш сонячною точкою на території колишнього Радянського Союзу і цим гріх не скористатися», – говорить генеральний директор компанії Метрополія Віктор Куртєв.

Якщо брати географічні особливості Одеського регіону, то в нас також є великі перспективи розвитку вітрильної енергетики. На більшій території області (особливо в  її центральній та південній частині) бувають сильні вітри, тому відкриття вітрильних станцій несе в собі серйозну вигоду. Будівництвом таких об’єктів вже зайнялося керівництво Лиманського, Балтського, Білгород-Дністровського та Овідіопольського районів. На впровадження цих проектів планується вкласти більше мільярда євро. Але ймовірна вигода, яка може наступити від впровадження цих інновацій, може перекрити ці витрати.

На даний момент спеціальні вітрильники забезпечують енергією вітру багато країн. В нашій державі запущені в роботу десятки вітрових електростанцій. При чому що їхнє технічне оснащення поєднує деталі як імпортного, так і вітчизняного виробництва.  Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає збільшення частки джерел альтернативної енергії. Згідно даного документу, загальний енергобаланс держави за рахунок ВЕС має дійти до 20 відсотків. Якщо проект виявиться вдалим, українцям вдасться не тільки зберегти екологію, але й поступово ставити незалежними від постановки традиційних паливних носіїв.

Марія Шевчук