Як Одеський центр розвитку місцевого самоврядування сприяє децентралізації

За час нашої роботи ми нерідко зверталися  за коментарями до експертів Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. Також неодноразово нам доводилося відвідувати брифінги та семінари, які проходили за сприянням цього проекту.  Частина з них була орієнтована на журналістів, частина – на представників об’єднаних територіальних громад. В кожному випадку важливість інформаційної роботи, яку проводить Центр, переоцінити складно. Тому пропонуємо вашій увазі дайджест, в якому ми постаралися коротко описати заходи, до появи яких був причетний ОЦРМС.

Навчання та розвиток

Одним із найперших заходів центру, який ми відвідали цьогоріч, був семінар «Пiдвeдeння підсумкiв децентралізацiї в Oдeськiй областi зa 2016-2017 рoки». Він проходив шостого лютого та зібрав докупи представників об’єднаних територіальних громад з усього Одеського регіону. Всі бажаючі керівники отримали можливість поспілкуватися з колегами та окреслити подальші шляхи розвитку для себе та своїх громад.

«Якщо ми обрали вектор для того, щоб рухатися до Європи, потрібно розуміти, що нам обирати. А саме, чи хочемо ми, щоб наші люди їхали до Європи, чи нам треба будувати її у нас вдома. Моє особисте переконання полягає в тому, що саме об’єднані громади є  лідерами змін, в яких можна поступово робити ті перетворення, до яких ми так прагнемо», –  зазначила під час заходу директорка Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування  Юлія Молодожен.

Завдяки цьому семінару керівництво різних об’єднаних територіальних громад змогло зустрітися разом та обговорити існуючі проблеми. Вони обмінювалися думками під час панельних дискусій та круглих столів, разом вирішували, як покращити інфраструктуру своїх містечок та селищ. Ні для кого не секрет, що в «глибинці» потрібні системні зміни.

Необхідно навчитися працювати в рамках освітної та медичної реформи, роз’яснити населенню переваги та недоліки нового становища. Ці знання не беруться «з повітря», вони з’являються тільки внаслідок послідовного навчання і саморозвитку. Цілком можливо, що участь в подібних семінарах допоможе представникам ОТГ уникати в майбутньому управлінських помилок.

Медичні пріоритети

Ще одним питанням, який ОЦРМС активно обговорював в рамках
децентралізації, була медична реформа. Дискусія відбувалася в рамках прес-кафе «Пріоритети децентралізації в Одеській області». Тема болюча  як для населення Одеського регіону, так і для усієї країни загалом. Становище нашої медицини далеке від ідеального, однак люди бояться, щоб не стало ще гірше. Є різноманітні плани, на медицину в області (зокрема в селах) виділяються кошти. Не такі великі, щоб радикально покращити ситуацію, але й не такі малі, щоб за них нічого не можна було зробити.

«Жоден лікувально-профілактичний заклад закриватися не буде. Кожна районна лікарня, незалежно від потужності громади та кількості її населення, матиме необхідний мінімум. Всі люди, що проживають в певному територіальному округу, матимуть стандартний набір лікувальних підрозділів. Вони надаватимуть потрібний об’єм медичної допомоги для того, щоб забезпечити збереження стану здоров’я хворої людини. Також ці заклади, за необхідністю, готуватимуть пацієнтів до наступного етапу госпіталізації», –  заявив директор Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації В’ячеслав Полясний.

Сьогодні питання охорони здоров’я стає основою для різноманітних політичних маніпуляцій. Населенню в області, далекому від медицини (а подекуди й кваліфікованим лікарям) складно зрозуміти, що буде далі. З одного боку, поширюється багато фейків на тему медреформи, з іншого – реальні проблеми з її впровадженням теж існують. Зміни в медичній сфері не є складовою реформи місцевого самоврядування, а лише паралельним  процесом, але  їх не можна розглядати одне окремо від іншого. Саме від місцевої влади багато в чому залежить, як в громадах працюватимуть медичні заклади, яке в них буде забезпечення, і що матимуть з того спеціалісти на місцях.

Дорожні клопоти

Ще один захід від Одеського центру розвитку місцевого самоврядування, який  відвідав «Інформер», був присвячений дорожнім питанням. Довгий час дорожня галузь фінансувалася за остаточним принципом (це міг зрозуміти кожен, хто хоч раз мандрував вітчизняними магістралями). Одещина в цьому питанні теж не відставала від інших регіонів, даруючи мандрівникам-автолюбителям незабутні враження (в поганому сенсі цього слова). Великі міста ще мали можливість знайти якісь гроші на ремонт автошляхів, однак чим далі в область – тим більші ями.

«Соціологічні опитування свідчать, що після об’єднання  70 % жителів громад помітили ремонт доріг. Це перше, за що взялися ОТГ після початку своєї роботи. На жаль, об’єднані територіальні громади мають право лагодити не всі автошляхи. Органи місцевого самоврядування можуть розпоряджатися лише тими дорогами, які перебувають в їхній власності. Зазвичай це вулиці на території сіл та міст. Саме їх ремонтують в першу чергу, якщо є така можливість», – зауважує експерт з комунікацій Одеського центру розвитку місцевого самоврядування Євгенія Генова.

Довгий час кошти на реконструкцію сільських та селищних автошляхів виділялися мінімально, а подекуди їх не було взагалі. Чимало жителів далекої провінції не можуть згадати, чи проводилися в них якісь роботи взагалі. Максимум, на що вони могли розраховувати, це латання дірок на асфальті, якого вистачало до першої негоди. Після децентралізації автошляхів, передачі їх на баланс місцевих рад, з’явилися  кошти, на які можна щось зробити. Вже помітні результати на трасі Одеса-Рені, їхати до північних районів області теж стало простіше. На скільки такі заходи ефективні – побачимо згодом. Будемо лише сподіватися, що реформа місцевого самоврядування приноситиме жителям громад більше користі.

Марія Шевчук