“Зробимо історію популярною” – в Одесі починає діяти відділ Українського інституту національної пам’яті

Із грудня в Одесі запрацює Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, – нагадує Радіо Свобода.

Український інститут національної пам’яті працює із 2006 року. Це державна інституція, яка має відновлювати та зберігати національну пам’ять, привертати увагу суспільства до української історії, вивчати етапи боротьби за відновлення державності України та проводити меморіальні заходів щодо учасників національно-визвольної боротьби, жертв голодоморів та політичних репресій.

Ще наприкінці минулого року уряд, який координує діяльність Інституту вирішив створити територіальні органи для імплементації національної пам’яті на місцевому рівні.

Протягом 2019 року такі центри відкрилися в Харкові, Дніпрі, Вінниці і Львові. Останнім містом стала Одеса. В Харкові відділ очолила координаторка громадської ініціативи «Харківська топонімічна група» Марія Тахтаулова, в Дніпрі – голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ігор Кочергін, у Вінниці – військовий історик Богдан Галайко. У Львові конкурс на посаду ще триває, а керівником Південного регіонального відділу в Одесі став історик та активіст, учасник бойовий дій на Донбасі Сергій Гуцалюк.

Діяльність міжрегіонального відділу буде присвячена Одеській, Миколаївський та Херсонській областям, а також Криму, розповів Гуцалюк Радіо Свобода. Гасла інституту – це «зробимо історію популярною» і «історію України без нафталіну», жартує він.

Робити історію популярною і ненудною вкрай важливо, говорить Радіо Свобода Гуцалюк. Зараз він веде переговори із кількома одеськими телеканалами, зокрема UA:Suspilne, які будуть виготовляти цікавий контент разом із інститутом.

«Наша аудиторія – це, звісно, всі громадяни, але перш за все молодь. Ми хочемо використати всі сучасні методи з популяризації історії, щоб вона була модною. Гарний приклад цього – мультфільм про історію України, текст для якого писав ТНМК», – говорить Гуцалюк.