Одеському віцемеру подовжили запобіжний захід

Справа Галантерніка: Одеському віцемеру…

ВАКС подовжив віцемеру Олегу Бриндаку дію запобіжного заходу в частині продовження процесуальних обов’язків за підозрою у справі щодо створення та діяльності злочинної організації в Одесі. 

Рішення ухвалила слідча суддя ВАКСу Наталія Мовчан, повідомляє Depo.Одеса, посилаючись на Центр публічних розслідувань

Чиновника зобов’язали: 

  • прибувати на першу вимогу до детектива, прокурора, слідчого судді, суду; 
  • повідомляти детективу, прокурору та суду про зміну свого місця проживання та роботи; 
  • утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; 
  • не відвідувати приміщення ПП “Дофін”, ТОВ “Транском Буд” групи компаній “Будова” та будівлі одеської прокуратури; 
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну.

Зазначається, що ВАКС дозволив Бриндаку вільно переміщуватись територією України та не брати на це дозволу в органів досудового розслідування. Сьогодні віцемер був присутній на засіданні суду у режимі відеоконференції з Приморським райсудом Одеси, де він був присутній.

Прокурор САП Валентин Мусіяка наполягав на продовженні обов’язків на два місяці та переконував, що ризики не зменшились. Обвинувачення вважає, що чиновник може знищити необхідні для слідства документи, бо продовжує обіймати керівну посаду у міськраді та може впливати на підлеглих, аби ліквідувати інформацію щодо передачі земельних ділянок обслуговуючим організаціям для забудови. Про ризик впливу на свідків також нагадали. 

Наразі у справі, фігурантом якої є Бриндак, триває слідство. На прохання судді прокурор пояснив, чому довго триває розслідування.

З осені призначено ряд експертиз щодо земельних питань. Не всі свідки допитані. Також є  нові обставини щодо отримання матеріальних благ чиновниками міської ради. Зокрема йдеться про отримання апартаментів Бриндаком у ЖК “Грінвуд” на березі Чорного моря, хоч вони були оформленні на його близького друга Старкіна. Певні зобов’язання щодо міжнародної правової допомоги тривають. Детальніше не хотів би розкривати карти й тактику та стратегію обвинувачення перед захистом“, – пояснив прокурор.

Адвокат віцемера Валентин Шупеня своєю чергою заявив, що підозра необ’єктивна і порушує права його клієнта, а ризики – ефемерні.

Мій клієнт не сплатив застави й прийшов до суду, знаючи, що його ув’язнять. Так і сталося. Також він свідок у цьому провадженні з 2017 року та нікуди не втік. Понад 50 перетинів кордону — це робочі візити. Прокурори стільки вилучили документів, що я не знаю, чи залишився там хоч один документ щодо земельних питань. Це клопотання — нагнітання ситуації щодо “рецидивіста” Бриндака“, – заявив захист.  

Олег Бриндак назвав обвинувачення безпідставними й необґрунтованими.