Тиждень катастроф та контрнаступу в інфопросторі Одеси

Фото – 16 ст. Великого фонтану в Одесі (автор Павло Колотвін)

Практично половина новин в одеських онлайн медіа стосуються наслідків підриву Каховської ГЕС, ходу контрнаступу та масштабного ракетного обстрілу Одеси, що відбувся у моніторинговий період. Такі дані були отримані у межах точкового аналізу п’яти відомих одеських новинних вебсайтів, який з 12 по 16 червня 2023 року провів Інститут масової інформації. Загалом було проаналізовано 639 новин у стрічках сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», УСІ, «Одесская жизнь». Також аналізувались джерела цих новин та оцінювалася їх правдивість.

Знищення росіянами дамби Каховської ГЕС призвело до екологічної катастрофи не лише у гирлі Дніпра та в найближчих регіонах півдня України, а й в Одеській області. Протягом кількох днів морська вода біля узбережжя була витіснена хвилею річного потоку з Каховського водосховища, що досягла Одеси разом зі стічними водами, хімікатами, рослинами та загиблими тваринами. Місцеві медіа щоденно моніторили ситуацію та повідомляли про шокуючі нові знахідки на місцевих пляжах. Приблизно третя частина від усіх промоніторених новин стосувалися цієї теми. Одеське видання «Одеса.онлайн» взяли коментар місцевого еколога Івана Русєва та опублікували новину “На береги на Одещині викидає тисячі мертвих червонокнижних амфібій”, в якій йшлося про тисячі рідкісних тритонів, що опинилися у незвичних умовах на берегах Одещини та загинули через неможливість акліматизуватися. Видання “048” також зачепили тему із тваринами та написали повідомлення “До берега в Одесі прибило тіло загиблої косулі” яку, як зазначають автори новини посилаючись на ДСНС, занесла течія з Дніпра. При цьому були й оптимістичні новини на цю тему, як от повідомлення “Багато врятованих тварин з Херсона знайшли сімʼї в Одесі”, в якій йдеться про десятки домашніх улюбленців з Херсонщини, яких одесити взяли до своїх домівок. 

Також одесити звернули увагу й на зміну кольору моря. У перші дні воно було річкове, але протягом кількох днів зазеленіло. Видання “Думська” опублікували новину “Наслідки підриву Каховської ГЕС: море біля Одеси почало цвісти — що далі?”, в якій йдеться про те, що ця катастрофа призвела до бурхливого розмноження ціанобактерій (синьо-зелених водоростей). Це ж видання у своїй новинній стрічці дало повідомлення від МОЗу, що вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів більше норми. Перейнялися станом моря й журналісти видання «Одеське життя» —  у статті «Чорне море стало зеленим: чи безпечне воно?», автори дізналися у гідробіологів, що солоність води у Чорному морі вздовж узбережжя зменшилась у кілька разів, що разом з підвищенням температури повітря, викликало цвітіння водоростей. Висновком стала надія на вітер північно-західного напрямку, який може перемішати прісну забруднену воду з морською. Зі своїми експертами розмовляли й журналісти видання «048» у новині «Море на Одещині стало зеленим», де також згадувалися кілька різновидів водоростей та бактерій, що активно почали розмножуватися біля узбережжя Одеси. 

Кореспонденти медіа «УСІ» сфокусувалися на рекомендаціях для місцевих мешканців, яким чином уберегти себе від захворювань. У повідомленні «Одеситам розповіли, як вберегтися від кишкових інфекцій» присутній великий перелік рекомендацій, сформульований Одеським обласним центром громадського здоров’я. Це ж видання у новині «Одеситів закликають не очищати море самостійно: можливі вибухи», пише про присутність мін та боєприпасів у смітті, що винесло на берег міста. Кореспонденти «Думської» навіть змогли дізнатися, що станом на 12 червня вже були знайдені шість небезпечних предметів. Це ж видання нагадало й одеситам, що купатися у морі небезпечно й через інфекції — «На одеських пляжах знайшли сліди ротавірусу і сальмонели, солоність води значно нижче норми». Місцеве медіа «Одеса.онлайн» також повідомило про наявність бактерій у воді, проте зазначило, що збудники холери наразі не виявлені. Це ж медіа опублікувало фоторепортаж про масштабне прибирання пляжів міста від занесеного з Дніпра сміття. Про економічний компонент знищення дамби у статті «Наслідки підриву Каховської ГЕС: Україна може втратити до 14% врожаїв» написали журналісти видання «Думська». 

Ця тема, як вже було зазначено, була основною протягом всього тижня моніторингового періоду. Інший же головний інфопривід, у прямому сенсі прилетів з неба до Одеси 14 червня у вигляді російських ракет. Вони влучили у приміщення бізнес-центру та в складські приміщення у передмісті. Наслідки нічного бомбування  видання «УСІ» підсумували у новині «Через російський обстріл в Одесі пошкоджено 36 будинків». Кореспонденти сайту «048» також зробили фоторепортаж «Троє людей загинули, ще 13 отримали поранення: наслідки ракетної атаки в Одесі», де змогли зафіксувати роботу рятувальників та лікарів.  Видання «Одеське життя» зосередилося на допомозі громадянам та у повідомленні «Одеситам, чиї квартири постраждали від обстрілу, нададуть грошову допомогу» надали алгоритм дій для отримання коштів на відновлення домівок. Журналісти видання «Думська» змогли дізнатися більше деталей про цілі росіян, якими як виявилося, став складський відділ з підгузками та дитячим харчуванням великої місцевої мережі супермаркетів. 

Приблизно кожна десята новина у місцевих медіа стосувалася контрнаступу та загалом російської агресії. У повідомленні «Контрнаступ: на адмінкордоні Донецької та Запорізької областей звільнили населений пункт» журналісти сайту «Думська» розповідають про результати яких досягли наші воїни, з посиланням на офіційні сторінки бригад, які брали участь у цих операціях. Так само із посиланням на офіційні джерела про звільнення кількох населених пунктів на півдні країни написали й кореспонденти видання «Одеса.Онлайн» — «Сили оборони звільнили село Новодарівка у Запорізької області». Це ж видання опублікувало відео як ЗСУ палить ворожу рідкісну техніку — РЛС «Зоопарк» та «Борисоглебськ». Видання «Одеське життя» також поділилося з читачами радісною інформацією від одеських морпіхів, які звільнили черговий населений пункт у Донецькій області, а видання «УСІ» розповіли про чотирьох одеситів, що отримали ордени за мужність. 

Саме згадані у цьому огляді теми новин протягом тижня з 12 по 16 червня формували порядок денний в інформаційному просторі Одещини. Зауважимо, що в ході моніторингу не виявлено новин з недостовірними джерелами, а всі дописи з військових та медичних питань ґрунтувалися на пресрелізах офіційних інституцій та осіб.  

Втім в інформаційному просторі практично відсутні власні якісні репортажі та розслідування. Більшість повідомлень короткі з поверхневим оглядом подій. Тому, можливо, одеським редакціям варто було б зменшити чисельність новин, але якісніше та ширше розкривати чинні теми, брати інтерв’ю та коментарі у спеціалістів, тим самим заохочуючи свої аудиторії до глибшого розуміння проблем.

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області.