Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС триває “цвітіння” Чорного моря

7000 кв.км акваторії Північно-Західної частини Чорного моря забруднено внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС

Солоність води та гранично допустима концентрація хімічних речовин нормалізувалися, проте стан моря буде погіршуватися. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Павло Буланович, директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації.

“8 червня, досить швидко, прісні води ріки Дніпро потрапили до одеської затоки. 17 червня забруднені води вже дісталися гирла Дунаю, і зараз 7000 кв.км акваторії Північно-Західної частини Чорного моря забруднено”, – розповів фахівець.

Втім, на 29 червня, хімічний стан води та показники солоності у нормі. “Показник солоності складає 12-13 проміле, але ця цифра не стабільна. Проте я вважаю, що через тиждень ситуація нормалізується, і показники солоності будуть типові для літнього сезону”, – зазначив Буланович.

Він зазначив, що у морській воді були виявлені холероподібні вібріони, кишкові інфекції та гельмінти. Вони не є збудниками холери, але купатися все одно заборонено.

Також додав, що під тривалим впливом прісної води уздовж узбережжя спостерігається масове потрапляння в море та на берег прісноводних та солонуватоводних організмів з басейну Дніпра та Дніпро-Бузького лиману В міру того як гідрологічний режим стабілізується та солоність підвищиться, почнуть масово гинути.

Проте головний чинник негативного впливу на стан моря зараз, зазначив Буланович, це цвітіння водоростей, тому що через потрапляння прісної води та високу температуру дуже швидко розмножуються синьо-зелені водорості.

“У нас вже на 1,5 тисячі кв.км квітнуть. І ці водорості токсичні та забирають з води кисень, що може призвести до гибелі біоресурсів та кормової бази. Риба буде уходити в інші регіоні. В короткостроковій перспективі стан південно-західній частині акваторії Чорного моря буде погіршуватися, а певні наслідки підриву дамби можуть проявлятися ще не один рік”, – зазначив фахівець.