Міни – небезпека поруч

 «Близько 30% території України (174 000 кв. км) зазнали інтенсивних бойових дій. Цей район вимагає обстеження та очищення від величезної кількості вибухонебезпечних предметів, залишених загарбниками. Відтак Україна є найбільшою замінованою територією у світі, перевершуючи таких колишніх лідерів, як Афганістан та Сирія».  Такі дані наводить у своєму звіті міжнародний аналітичний центр Globsec.

Схід України потерпає від цієї проблеми ще з 2014-го року, з початком повномасштабної агресії значно постраждала і південна частина країни. Стикнутися з небезпекою можна у найрізноманітніших місцях:  дороги, будівлі, сільськогосподарські поля, морське узбережжя та пляжі. Лише побіжно глянувши стрічку новин за останні місяці, побачимо  красномовні заголовки та факти.

Херсонська область

26 березня  від протипіхотних мін тут постраждали одразу четверо цивільних. Аналогічні випадки сталися 11  травня (підірвався чоловік, який оглядав поле) та 15 травня (тяжкі травми отримав 17-річний підліток). До речі  активну участь  у пошуку та знешкодженні вибухонебезпечних предметів на полях  Херсонщини брали бійці 126-ї окремої бригади територіальної оборони з Одеси.  

Миколаївська область

На Миколаївщині  22 квітня в місті Снігурівка на протипіхотній міні підірвалися двоє місцевих жителів, 8 травня під час сільськогосподарських робіт підірвалися два трактори, 25 липня через вибух міни невідомого типу поблизу пляжу вибило  десятки вікон у рекреаційному закладі, а 7 серпня шляхом контрольованого підриву було знищено ще один небезпечний об’єкт, винесений штормовим морем на узбережжя.

Одеська область

11 червня  якірну річкову міну винесло повінню на узбережжя моря біля села Курортне в Одеській області.  Про це повідомили місцеві мешканці в соціальних мережах  (річкові міни є одними з найбільш небезпечних бо часто непомітні  через свій невеликий розмір).  Окрім того, протипіхотну міну викинуло на берег в Одесі на пляж біля “Санторіні”.

26 червня  після шторму на Одещині  здетонували ще дві міни. У тому ж районі, де вже вибухнули дві попередні, самовільно спрацювала ще одна. А четверта міна вибухнула неподалік Одеси. Її винесло штормовим морем на самий уріз води, постраждав будинок.

«Україна посідає одне з найвищих місць у світі за кількістю втрат серед цивільного населення від наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також за кількістю інцидентів з протитранспортними мінами. За даними Human Rights Watch, у червні 2022 року «Росія є єдиною стороною конфлікту, яка, як відомо, застосувала заборонені протипіхотні міни, тоді як і Росія, і Україна застосували протитранспортні міни».

Експерти багатьох країн світу  одностайні в тому, що процес розмінування  української території потребуватиме не менше десятка років, значних коштів та ресурсів (як сертифікованої техніки та і кваліфікованих фахівців). Зрозуміло, що знекровлена війною Україна потребує міжнародної підтримки у цих заходах.

Ще у лютому цього року під час  саміту Україна-ЄС, який відбувався в Києві, Жозеп Боррель, верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої та безпекової політики, оголосив що на розмінування звільнених територій України буде виділено до  25 мільйонів євро.

Однак і до, і після ухвалення цього рішення відомі факти серйозної допомоги не лише на рівні ЄС, а й окремих європейських держав.

Так, у лютому 2023-го року оголосили про завершення п’ятимісячної секретної місії   польських поліцейських ,  членів оперативної групи ATLAS.  Вони допомагали розміновувати звільнені території у Київській області. Група з 98  добровольців та 2 собак працювала із своїм обладнанням. За попереднім планом місія мала тривати три місяці, але згодом її подовжили ще на два.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - Estoniyametaloshukachi.jpg

На початку серпня стало відомо про те, що українські рятувальники з Миколаєва  отримали від Естонії партію допомоги для підводного розмінування ( 90 металошукачів та чотири спеціалізованих автомобілі).

Відомо також про роботу в Україні  HALO Trust – британської благодійної  та  американської некомерційної організації. Серед її завдань –   знешкодженням наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися, які можуть становити небезпеку для цивільних осіб. HALO є абревіатурою від Hazardous Area Life-Support organization (Організація життєзабезпечення у небезпечних зонах).

До протимінної діяльності долучилася і британська неурядова організація Mine Advisory Group (MAG), яка надає допомогу постраждалим від мін та стрілецької зброї по всьому світу.

Проблеми, з якими сьогодні стикається і  роки ще буде стикатися Україна, має багато аспектів. Починаючи від допомоги постраждалим у протезуванні до  навчання дорослих та особливо(!) дітей, як поводитися з вибухонебезпечними предметами, щоб по можливості уникнути подібних випадків.

Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України з Європейською комісією та міжнародними партнерами, від початку війни тривають евакуаційні рейси для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування та реабілітації.  Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Протягом тижня (дані від 11 серпня)  було організовано медичну евакуацію чергової групи громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії росії. Цього разу вдалося евакуювати та доправити на спеціалізоване лікування 19 пацієнтів. Українців прийняли у медзакладах Німеччини, Данії та Норвегії. Ще 6 українців було направлено на протезування до США завдяки підтримці благодійних фондів.

Загалом від початку війни завдяки співпраці МОЗ та партнерів вдалося направити на лікування вже понад 4 000 українців.

У Львові вперше встановили бійцю ЗСУ біонічну руку - Korrespondent.net

Активну участь у просвітницькій діяльності бере ГО  Асоціація саперів України. Один з подібних тренінгів для журналістів проводився  на Медіабазі Одеса Херсон.  З журналістами спілкувався член правління Асоціації Сергій Чуткий. Він женещодавно став гостем Ukraine Media Center Odesa у зв’язку з відкриттям курортного сезону на частині пляжів Одеси.

Жодна країна не стикалася з такими викликами, – заявив Сергій Чуткий під час свого онлайн-зв’язку. – Замінування морської акваторії, наслідки підриву Каховської ГЕС тощо. Ми не можемо достеменно порахувати скільки зараз дрейфуючих мін та передбачити їх пересування. Море – це жива субстанція, водні потоки весь час рухаються, тому навіть перевірка пляжів не може дати стовідсоткової гарантії безпеки.  Міни бувають різних типів, наприклад  «пелюстки». Вони крихітні та просто можуть бути присипані піском. Крім того сама видимість (непрозорість) Чорного моря ускладнює діяльність водолазів по  якісній перевірці морського дна.

 Втім, незважаючи на ризики, певна частина відпочивальників і до відкриття офіційного курортного сезону не лише засмагала, а й купалася. Сподіваються хоч на якийсь економічний результат і представники рекреаційної галузі, адже економіці потрібно виживати попри війну. Тому  сітки, якими обладнують пляжі, рятувальні пункти, система оповіщення з гучномовцями та укриття неподалік від пляжів мають хоча б частково пом’якшити загрози.

Пляжі в Одесі відкрили для купання 12 серпня 2023 – перелік

Поки що за рішенням Одеської ОВА офіційно дозволено відпочинок на п’яти одеських пляжах (Калетон, Ікра, Чайка, Інклюзивний та муніципальні  пляжі на 10 та 14 станціях Великого Фонтану). Користуватися ними можна  з восьмої ранку до восьмої вечора.  Після перевірок  інших пляжних зон список буде розширено.

Ну а поки хтось розмірковує чи вартий оксамитовий сезон ризику, хочеться  побажати всім залишатися живими та неушкодженими.

Наталя Шевчук

Фото з відкритих джерел